Nagyvilág

Venezuelában gyerekeket is tárgyalás nélkül végeznek ki jogvédők szerint

Kivégzés (Array)
Kivégzés (Array)

A hatóságok legkevesebb 189 embert végeztek ki bírósági eljárás nélkül a tavalyi évben Venezuelában - olvasható egy helyi jogvédő csoport szerdán közzétett jelentésében.

A Provea nevű szervezet szerint az áldozatok közül harminchét fiatalkorú, három pedig 12 évesnél is fiatalabb volt. A jelentésben szereplő kivégzések mindegyike “büntetlenül maradt” – állítják a jogvédők.

Az emberi jogi csoport arról számolt be, hogy 2014-ben a bírósági eljárás nélkül végrehajtott kivégzések mellett harmincegyen kínzás, kegyetlen, embertelen vagy lealacsonyító bánásmód, gondatlanság, illetve “túlzott erő alkalmazásának” következtében vesztették életüket, közülük öten a február és május közötti kormányellenes tüntetések során.

“A kivégzések többségét az állambiztonsági szervek, a rendőrség, illetve a hadsereg által irányított műveletek során hajtották végre” – mondta Inti Rodriguez, az 1988 óta működő szervezet munkatársa.

A nem háborús övezetnek számító országok közül Honduras után Venezuelában a legmagasabb a világon a 100 ezer lakosra jutó gyilkosságok száma. Az Erőszak Venezuelai Megfigyelőközpontja (OVV) nevű civil szervezet számításai szerint százezer lakosra 82 emberölés jut a dél-amerikai országban. A bírósági eljárás nélkül kivégzettek száma tavaly 5 százalékkal nőtt a 2013-as adatokhoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik