Nagyvilág

Az USA páncéltörő rakétákkal segíti a libanoni hadsereget

terrorizmus (Array)
terrorizmus (Array)

Az Egyesült Államok páncéltörő rakétákat szállított a szélsőséges iszlamisták ellen harcoló libanoni hadseregnek.

David Hale, az Egyesült Államok libanoni nagykövete elmondta, hogy szerdán sikerrel tesztelték a rakétákat egy katonai támaszponton az ország keleti részében fekvő Baalber térségben.

A diplomata tájékoztatása szerint Washington május végén több mint 200 darab TOW típusú tankelhárító rakétát szállított le Bejrútnak mintegy tízmillió dollár értékben. A fegyverszállítmányt az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia kormánya közösen finanszírozta, hogy ezzel is segítsék a közel-keleti országnak a radikális milíciák elleni küzdelmét.

A TOW egy amerikai fejlesztésű páncéltörő rakéta, melyet 1970 óta gyárt a Hughes Aircraft Company. Egyike a legszélesebb körben alkalmazott irányított páncéltörő rakétáknak. A betűszó értelme: “csőből indított, optikailag rávezetett, huzalvezérlésű rakéta”. Az amerikai nagykövetség közlése szerint Washington idén eddig 82,5 millió dollár értékben nyújtott katonai segítséget a dzsihadista előretörés fenyegette Libanonnak.

A szomszédos Szíriában zajló polgárháború kezdete óta Libanonban is megszaporodtak a szunniták és a síita alaviták közötti összetűzések. Míg előbbiek a szíriai lázadókat, utóbbiak Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét támogatják. Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia egyaránt részt vesz a Szíriában és Irakban harcoló és Libanon biztonságát fenyegető Iszlám Állam radikális szunnita csoport elleni hadműveletekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik