Nagyvilág

Reuters: sután bánik az EU Magyarországgal

Juncker (Array)
Juncker (Array)

Hiába diktátorozza le Jean-Claude Juncker Orbán Viktort, az EU-nak nincs eszköze Magyarország megfegyelmezésére, sőt az Európai Néppárt is csak magában puffog Orbán miatt.

“Juncker figyeli Orbánt” – mondta az Európai Bizottság elnökéről egyik közeli bizalmasa a Reutersnek, amikor arról kérdezték, várható-e változás abban, hogy bánik a magyar kormányfővel. A hírügynökség elemzése eleve Jean-Claude Juncker rigai “helló, diktátor!” beszólásával nyit, ami szerintük feldühítette Orbán Viktor hazai híveit.

Márpedig Orbán eddig nagy mozgástérrel rendelkezett, igazán egyik vitájával se bukott nagyot az Európai Unió ellen, legyen szó a civil szervezetek kontrolljáról vagy épp a médiatörvényről. A cikk megemlíti a szokásos köröket: a kétharmados kormányzást, a törvények erőből átnyomását, az illiberális demokrácia emlegetését és az új alaptörvényt.

 

Viviane Reding, az EU korábbi igazságügyi és alapvető jogi biztosa azt mondta, ő például rosszabbra számított eleinte Orbántól. A nacionalista felhang persze nem változott szerinte se, de legalább a bíróságok és az adatvédelmi hatóság működéséhez nem nyúltak hozzá rossz irányban.

A cikk említi Orbán általános védekezési érveit, miszerint a Fidesznek a szavazók adtak ekkora felhatalmazást, valamint Magyarországot már többször vizsgálták át, mint az EU más tagállamait. Orbánt a Reuters szerint az is védi, hogy a Fidesz az Európai Néppárt tagja. A Fidesz tagságának felfüggesztéséről csak informálisan beszélnek a Néppártban, de a felfüggesztés vagy kizárás még nem öltött testet.

Tartanak Vlagyimir Putyin Orbánra gyakorolt befolyásától is, ezért sem akarják kizárni a Fideszt. A nyomás persze megvan, maga Reding is nyert két bírósági ügyet Magyarország ellen (a bírák nyugdíjazása és az adatvédelem terén) és civilszervezetek is az ország mélyebb vizsgálatát akarják. Iverna McGowan az Amnesty International ügyvivő igazgatója is azzal vádolja az EU-t, hogy túl lassan és túl keveset tesz a rossz folyamatok ellen.

 Viviane Reding

Reding azt állítja, Magyarország szavazati jogának felfüggesztése már a végső, “nukleáris” opció lenne, előtte egy komoly jogi folyamatnak kellene lezajlania. Sokat emlegetik a 2000-es eseményeket, amikor a franciák bojkottot hirdettek Ausztria ellen, mert Jörg Haider szélsőséges pártja bekerült a kormányba. Haider akkor kiszállt a kormányból, viszont pártja még népszerűbb lett a támadások miatt, és kiderült, az osztrák kormány sem tett semmi olyat jogilag, ami az európai értékekkel szembement volna.

A halálbüntetés felhozása olyan ügy volt Orbántól, ami muníciót kínált az ellenfeleinek, de aztán Orbán időben visszakozott, miszerint csak vitázni akar róla, de nem akarja bevezetni. Mindenesetre Orbánnak már porondon van az új EU-s ellenfele, Frans Timmermans, holland szocialista politikus, aki már 2013-ban aláírt egy petíciót, amiben szorgalmazta az alapjogokat megsértő tagállamok elleni szankciók kiszélesítését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik