Nagyvilág

50 ezer menekült érkezett idén Olaszországba

menekultek(960x640).jpg (Array)
menekultek(960x640).jpg (Array)

Eláraszották a migránsok a Földközi-tengert, ez már szabályos népvándorlás.

Meghaladta az 50 ezret az idei évben Olaszországban partot ért migránsok száma, miután a Földközi-tengeren járőröző hadihajók a hétvégén csaknem hatezer illegális bevándorlót mentettek ki a líbiai partok közelében – jelentette az olasz parti őrség.

A hatóságok szerint szombaton 3480, vasárnap pedig 2371 embert szállítottak partra. Áldozatokról nem érkeztek hírek, de az egyik hajón hét várandós nő is utazott, őket kórházba vitték Szicíliában. A csempészhajókon Európába eljutni akaró menekültek mentésében olasz, brit, német és ír hadihajók is részt vettek.

 

Vasárnap négy észak-olaszországi tartomány arra figyelmeztetett, hogy nem fognak újabb illegális bevándorlókat befogadni. “Már mondtam, nem fogadunk több migránst, és Lombardia, Veneto, valamint Valle d’Aosta ugyanezt teszik” – jelentette ki Giovanni Toti liguriai tartományi elnök. Venetói kollégája, Luca Zaia pedig “időzített bombának” nevezte az általa irányított, Velencét is magában foglaló tartományt.

Az Európai Bizottság nemrég azt indítványozta, hogy enyhítsenek az Olaszországra és Görögországra nehezedő migrációs nyomáson, és léptessenek életbe olyan mechanizmust, hogy az április 15. után e két ország valamelyikébe érkezett, menedékre jogosult szíriaiak, illetve eritreaiak közül összesen 40 ezer főt átköltöztetnének más uniós tagországokba.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint az idei év első öt hónapjában 2014 hasonló időszakához képest legalább 10 százalékkal több illegális bevándorló érkezett Olaszországba. Tavaly nagyjából 170 ezer migráns ért partot itt. Idén eddig csaknem 1800-an lelték halálukat a tengeren.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik