Nagyvilág

Obama: Az amerikai-német szövetség minden idők legszorosabbja

Obama(1)(960x640).jpg (Array)
Obama(1)(960x640).jpg (Array)

Obama Merkellel járt egy kis bajor faluban. Elég nagyot udvarolt.

Minden idők egyik legerősebb szövetségének nevezte az Egyesült Államok és Németország kapcsolatát az amerikai elnök vasárnap egy bajorországi faluban, ahol a német kancellárral tett látogatást a világ hét legfejlettebb ipari államát összefogó G7 csoport csúcstalálkozója elött.

Barack Obama és Angela Merkel a találkozó helyszínének közelében fekvő Krünben több száz bajor népviseletbe öltözött helyi lakos társaságában búzasörrel, fehérkolbásszal és sörpereccel indította a napot.

A reggeli előtt mondott köszöntő beszédében Merkel és Omaba egyaránt a két ország barátságát méltatta. Németországot és az Egyesült államokat nemcsak a közös érdekek, hanem a közös értékek is összekötik.

A vasárnap délután kezdődő kétnapos csúcstalálkozóról szólva Barack Obama hangsúlyozta, hogy a közös jövőről tárgyalnak majd, így a világgazdaság fejlődése, a klímaváltozás és a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem mellett arról is, hogy mit lehet kezdeni “Oroszország ukrajnai agressziójával”.

A Hetek – a soros elnök Németország mellett az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia és Olaszország – állam-, illetve kormányfői másodszor tanácskoznak az orosz államfő nélkül, amióta 1998-ban Oroszország csatlakozott a G7 csoporthoz, és több mint másfél évtizedig G8 csoport néven működött. Tavaly óta ismét hét országból áll, mert Oroszország tagságát felfüggesztették az ukrajnai válságban folytatott tevékenysége miatt.

A legfejlettebb ipari államok vezetőinek informális fórumát Németország legmagasabb hegycsúcsa, a bajor Alpokban fekvő Zugspitze lábánál tartják, az Elmau kastélyszállóban (Schloss Elmau). A találkozó biztosítása a bajor rendőrség történetének legnagyobb szabású művelete, több mint 20 ezer rendőrt mozgósítottak. A Stop G7 Elmau nevű – baloldali, környezetvédő és globalizációellenes civil szervezetek által szervezett – tüntetéssorozat résztvevőinak azonban így is sikerült rövid időre blokád alá venni a luxushotelhez vezető egyik utat.

A szálloda térségét 3 méter magas szögesdróttal vették körül, a legközelebbi városban, Garmisch-Partenkirchenben pedig több mint 100 bíró áll készenlétben, hogy az esetleges rendbontók ellen induló eljárásokat gyorsan lefolytathassák.
A G7-elnökség programjára – amely több miniszteri szintű találkozót is magában foglal – a soros elnök Németország 359 millió euró közpénzt fordít, ebből 130 millió eurót a kétnapos csúcstalálkozóra, ami azt jelenti, hogy a tanácskozás percenként 90 ezer euróba kerül a német adófizetőknek. A költségek miatt sok bírálat érte a kormányt. A berlini vezetés szerint azonban a személyes konzultáció lehetősége megéri a ráfordításokat. Az utóbbi évszázadok történelme megmutatta, hogy “az a legdrágább, ha egyáltalán nincs ilyen találkozó” – mondta Sigmar Gabriel alkancellár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik