Nagyvilág

Éjjel fellángoltak a harcok Ukrajnában

ukrajnai-szakadarok(650x433).jpg (Array)
ukrajnai-szakadarok(650x433).jpg (Array)

A szakadárok a kelet-ukrajnai frontvonal teljes hosszában folytatták tüzérségi támadásaikat – állítják a kormányerők, míg az oroszbarát szakadárok szerint az ukránok magukat lőtték. A közelharcot azonban 

Jurij Birjukov elnöki szóvivő csütörtökön Facebook-oldalán azt írta, hogy szerdán összesen öt ukrán katona esett el a kelet-ukrajnai harcok övezetében, közülük négyen a Donyeck melletti Marjinka elleni szakadár támadásban, és további 39-en megsebesültek a fronton.

Aknavetőkkel és gránátokkal támadtak

A szakadárok előző nap hajnalban vették erős tüzérségi tűz alá az ukrán ellenőrzésű kisvárost, majd néhány óra elteltével több hullámban rohamot indítottak a település bevételére. Kijevi adatok szerint mintegy ezer szakadár fegyveres ostromolta a várost. Az ukrán védők visszaverték a támadásokat, és kora estére stabilizálták a helyzetet a településen és környékén.

A parancsnokság közleménye szerint előző nap sötétedés után ismét több helyszínen léptek támadásba a szakadárok. A frontvonal északi részén, Luhanszknál öt ukrán ellenőrzésű települést lőttek, köztük Sztanicja Luhanszkát.

 
Ukrajnai szakadárok (Fotó: Europress) 

Luhanszktól délre, Artemivszk körzetében két településre nyitottak tüzet gránátverőkkel, illetve kézi lőfegyverekkel.

A Donyeck környéki településeket is további tüzérségi támadások érték, egyebek között Marjinkára és Piszkire lőttek gránát- és aknavetőkkel, illetve egyéb tüzérségi lövegekkel.

Délen, az Azovi-tenger partján, Mariupol kikötővárostól keletre, a frontvonalon fekvő Sirokine falu elleni tüzérségi támadásokat is folytatták a szakadárok.

Felderítő drónt, azaz pilóta nélküli repülőgépet 18-szor észleltek az ukrán állások fölött a frontvonal mentén.

És a közelharc akkor hogy volt?

Orosz hírforrások szerint Eduard Baszurin szakadár vezető azt közölte, hogy a Donyeck elleni ukrán tüzérségi csapásokban előző nap öt civil halt meg és 24 sérült meg. A szerdán történteket Baszurin provokációnak nevezte.

Szerinte az történt, hogy egy, a szomszédos Krasznohorivkában lévő ukrán alakulat nyitott tüzet a marjinkai ukrán katonákra, akik pedig válaszul Donyecket kezdték lőni. Baszurin szerint Kijevnek ezzel az volt az igazi célja, hogy nehézfegyvereket vonhasson össze Donyeck közelében, és ostromot indítson a megyeszékhely ellen. Arra azonban nem tért ki, hogy szakadár fegyveresek hogyan keveredtek közelharcba Marjinkánál az ukrán katonákkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik