Nagyvilág

Tüntetést szerveznek a Bora Borán rekedt anyáért

Nyíri-Kovács Patrícia (Array)
Nyíri-Kovács Patrícia (Array)

Csütörtökön a francia nagykövetség épülete elé várják a szimpatizánsokat, hogy jelezzenek a francia kormánynak.

Kedden kezdett éhségsztrájkba Nyíri-Kovács Patrícia édesapja, hogy felhívja a francia döntéshozók figyelmét, hogy a helyzet tarthatatlan, embertelen, a megoldás pedig a francia kormány kezében van.

A Facebookon közzétett felhívás szerint arra kérik a szimpatizánsokat, hogy jelenlétükkel és aláírásukkal segítsetek üzenni a francia kormánynak, „hogy a passzív szemlélődés időszaka után eljött a cselekvés ideje.” A tüntetést csütörtökre délután öt órára szervezik.

A francia nagykövetség kedden azt írták: a Nyíri-Kovács Patrícia és Soo-Il Lee között évek óta húzódó magánjellegű ügy fájdalmas az összes érintett fél és családjuk számára is. Hozzátették: a magánvita párbeszéd útján, jogi keretek közötti rendezésére szólítanak fel. “A lehető leghatározottabban visszautasítunk minden, a francia igazságszolgáltatással kapcsolatban megfogalmazott állítást” – szögezték le.

Hozzáfűzték: a francia igazságszolgáltatás független, és döntései, csakúgy, mint a magyar igazságszolgáltatás által hozott döntések, ideértve a Kúria május 29-i ítéletét, nem adnak helyt megjegyzésnek és jogerősek.

Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt arról, hogy emberileg és jogilag tartható és vállalható megoldásra van szükség a válófélben lévő magyar nő ügyében. Úgy vélte: emberileg csak egy megoldás elfogadható, ha a gyermek hazatérését Magyarországra minél előbb engedélyezik a francia hatóságok.

A miniszter szerint Nyíri-Kovács Patrícia francia férje bizonyítottan hamis papírokkal érte el a hatóságoknál, hogy a gyermeket tegyék egy kiutazásokat tiltó listára. Azt, hogy a papírok hamisak, a helyi hatóságok is elismerték, de fenntartják a kiutazási tilalmat a gyermek esetében.

Olvasói sztorik