Nagyvilág

Annyira részeg volt a gázoló, hogy felmentették

Hiába egyértelmű, hogy elgázolt egy kerékpárost, majd segítségnyújtás nélkül továbbhajtott, a bíróság nem ítélte el a cserbenhagyásos gázolás miatt. A felmentést annak köszönheti, hogy nagyon részeg volt.

A 37 éves önkéntes tűzoltó még 2012 októberében gázolt el egy bicikliző nőt a kanadai Ottawa közelében, egy országúton, majd a súlyos sérüléseket szenvedett nőt ott hagyta az út mentén. Bár később megtalálták, és mindenki számára egyértelmű volt, hogy Trevor Clarke okozta a balesetet, az ittasan vezető férfit mégsem találta bűnösnek az ügyében eljáró bíró a cserbenhagyás vádjában – írta az Ottawa Citizen.

Méghozzá azért, mert a baleset idején nagyon részeg volt. Annyira részeg, hogy a bíró ítélete szerint „kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy Clarke-ban tudatosult-e, hogy elütött valakit”, és így nem lehet kétséget kizáróan bizonyítani, hogy szándékosan hagyta ott súlyos sérüléseket szenvedett áldozatát, a 45 éves Jennifer Leonardot az út mentén. A nőt az eset után kritikus állapotban szállították kórházba és még most is nyögi agysérülésének hatásait.

Bár pont részegsége miatt mentették fel a cserbenhagyás vádja alól, az ittas vezetés közben okozott testi sértés vádjában sem lehetett elítélni, mert az ügyben eljáró rendőrök eljárásjogi hibákat vétettek, megsértve a férfi alkotmányban rögzített jogait. Például nem közölték vele a jogait, amikor őrizetbe vették, és ügyvéd jelenléte nélkül hallgatták ki. Emiatt nem lehetett a perben felhasználni Clarke rendőröknek tett vallomását – valamint az alkoholszonda eredményeit.

Az ügyben döntő bíró szerint a rendőrök által vétett súlyos jogsértések azt mutatják, vagy nincsenek tisztában a minden kanadai állampolgárt megillető alkotmányos jogokkal, vagy teljesen figyelmen kívül hagyják azokat. A bíró „figyelemre méltónak” nevezte azt is, hogy a gázolót először kihallgató két rendőr nem foglalkozott azzal, hogy lejegyezzék a férfi válaszait, amiket aztán persze a tárgyalás közben már nem tudtak felidézni.

A bírónak azonban végül sikerült találnia egy vádat, amiben bűnösnek mondta ki. Clarke-nak végül vezetésre alkalmatlan, beszámíthatatlan állapotban történt vezetés közben okozott személyi sérülés (impaired driving causing bodily harm) miatt kell felelnie. A bűnösséget néhány rendőri beszámolóra és polgári bizonyítékokra hivatkozva tudta megállapítani a bíró. A büntetés nagyságáról később döntenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik