Nagyvilág

6636-an úszták meg a börtönt a győzelem napja miatt Oroszországban

Győzelem napja 2015 Moszkva - 2 (Array)
Győzelem napja 2015 Moszkva - 2 (Array)

Amnesztiában több mint 50 ezren részesültek, de javarészük felfüggesztettet kapott – háborús veteránok, terhes nők, és rákosok is részesültek a kegyelemben.

Eddig több mint ötvenezer ember részesült Oroszországban abban az elnöki amnesztiában, amelyet a második világháború európai hadszínterén aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából hirdetett ki Vlagyimir Putyin – közölte kedden a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) ideiglenes vezetőhelyettese.

Csernobili mentésért is lehetett pluszpontot kapni

Valerij Makszimenko elmondta, hogy a duma által április végén jóváhagyott amnesztia hatályba lépése óta 50 ezer 541 ember részesült a közkegyelemben. Köztük 6636, letöltendő szabadságvesztésre ítélt ember mentesült büntetése alól.

A büntetés-végrehajtási intézményekből szabadulók között kisebb számban háborús veteránok, a csernobili atomkatasztrófa mentőmunkálataiban részt vevők, kiskorú vagy rokkant gyermekkel rendelkező, illetve terhes nők, 55, illetve 50 évnél idősebb férfiak és asszonyok, fiatalkorúak, valamint súlyos tbc-s és daganatos betegségben szenvedők vannak – részletezte Makszimenko.

A legtöbben, több mint 42 ezren azonban olyanok kaptak amnesztiát, akiket a bíróság szabadságvesztésnél enyhébb büntetésre ítélt, akik felfüggesztett büntetést kaptak vagy házi őrizetben voltak. A vizsgálati fogdákból 1658 ember szabadult, 19-en pedig a fiatalkorúak javító intézetéből – tette hozzá a FSZIN ideiglenes vezetőhelyettese.

Putyin ellenségeit nem engedték ki

Az amnesztia azokra vonatkozhat, akik először követtek el kisebb vagy közepes súlyú bűncselekményt, és büntetésük ideje nem haladja meg az öt évet. Nem terjed viszont ki a Putyin-ellenes 2012-es Bolotnaja téri tüntetés még börtönben lévő résztvevőire.

Pavel Krasenyinnyikov, a duma törvénykezési bizottságának elnöke korábban úgy vélekedett, hogy az intézkedés – amely fél évig marad hatályban – akár 350-400 ezer embert is érinthet Oroszországban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik