Nagyvilág

Székelyföldre érkezett Károly herceg

Karoly-herceg-es-Kamilla(960x640).jpg (Array)
Karoly-herceg-es-Kamilla(960x640).jpg (Array)

A székelyföldi zalánpataki birtokára érkezett Károly walesi herceg, brit trónörökös, aki évek óta Erdélybe látogat a május végi, június eleji időszakban.

Az Agerpres hírügynökség hétfői jelentése szerint a herceget a falu összesereglett népe várta a zalánpataki birtoka előtt. A látogatás programját nem közölték, de a hírügynökség úgy tudja, a herceg hétfőn kaszálóversenyt néz meg, és a környékbeli gyermekek is előadással készültek a köszöntésére. A herceg az elkövetkező napokban várhatóan a szászfehéregyházi (Viscri) birtokát is meglátogatja.

Károly herceget vasárnap délután Bukarestben fogadta Klaus Iohannis elnök. A találkozó után az államfő közösségi oldalán közölte: „Károly herceg értékeli Romániát, és bárhová megy a világban, hirdeti az erdélyi tájakat. (…) Úgy beszél Romániáról, mint a lelke részéről” – közölte az elnök.

A román elnöki hivatal közleménye szerint a megbeszélésen Klaus Iohannis köszönetet mondott a hercegnek azért, hogy szerepet vállal „az erdélyi közösségek sajátosságainak a megőrzésében”, a környezet és a biodiverzitás megőrzésének a bátorításában. A közlemény szerint arról a közös erőfeszítésükről is tárgyaltak, hogy közkinccsé tegyék Románia természeti és történelmi hagyatékát.

Klaus Iohannis nyomatékosan hangsúlyozta, elnöki mandátuma idején figyelmet fordít az örökség megőrzésére, a történelmi hagyományok megőrzésére, és a környezetvédelemre. Károly herceg a brit nemzeti parkok pozitív gyakorlatát ajánlotta tárgyalópartnere figyelmébe, és nagy-britanniai látogatásra hívta meg a román államfőt.

Károly herceg visszajáró vendégnek számít Romániában. Többször is lelkesen nyilatkozott az ember és a környezet sajátos erdélyi viszonyáról, amelyet szerinte Európa más tájain már alig lehet megtalálni.

A brit királyi család erdélyi magyar gyökerekkel is rendelkezik: II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben, és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik