Nagyvilág

Saját házat kaptak a Szilíciumvölgyben a magyar tehetségek

Neumann ház (Array)
Neumann ház (Array)

A Neumann Society újabb mérföldköve óriási segítség a hunnovátoroknak.

Megnyílt a Neumann Ház, a Neumann Society közösségi épülete. Így mától valóban van egy épület, amelyben az Amerikában szerencsét próbáló magyar tehetségek gyökeret verhetnek.

Még tavaly novemberben számoltunk be az akkor induló magyar-amerikai Neumann Societyről. Az ötlet újgenerációs, Amerikában élő magyarok agyából pattant ki. A karitatív, nonprofit szervezet célja, hogy segítse a magyar fiatal szakembereket és a magyar ötleteket. Alapítói azt mondják, szeretnék, ha a következő generáció tehetségeit a szellemi kíváncsiság, a teljesítményelvűség vezérelné, és a tiszteletet ezzel vívnák ki a magyarságnak.

Karafiáth Balázs, a Neumann ügyvezető igazgatója ­– a Sziget Kft. egykori alapítója –, három éve él az Egyesült Államokban. Azt mondja, az egyik legfontosabb dolog, megtanítani a magyar innovátoroknak, miként tudnak érvényesülni a globális piacon, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy ha nem is elsajátítani, de legalább megérteni az amerikai hozzáállást. A tengerentúlon van egy mondás: business never personal, azaz az üzlet sohasem személyes. A hazai tehetségeknek talán ezt a legnehezebb befogadni, a magyarok ugyanis sokszor összemossák az üzletet az érzelmeikkel, pedig a globális piacon ez nem célszerű. A fiatal innovátorok buzdítása is komoly feladat, hiszen – ahogy Karafiáth fogalmaz – olyan, mintha félnének megmutatni, hogy valami az ő ötletük. Az évszázadok során a magyarok azt tanulták, hogy sikereikre nem lehetnek büszkék, mert ha büszkék, akkor valaki el fogja azt venni tőlük – talán ezért védelmezik ennyire találmányaikat. Ezt a falat kell áttörni, hiszen létezik egy, a neumannosok szerint „next generation”-nek nevezett magyar startup közösség a világban, akik igenis nagyon sokat hozzá tudnak adni a Szilíciumvölgybe születő világrengető ötletekhez. A Neumann egyik célja pedig az, hogy ezt a közösséget mentorálja, segítse az útján.

És ehhez Neumann János jó példa tud lenni:

„Nekünk Neumann János élete és példája a magyar géniusz példája: azé, ami rossz beidegződések/ellenhatások okán és lehetőségek hiányában oly ritkán találja meg azt a kibontakozási teret és közeget, ahol a legjótékonyabb és leghatékonyabb hatást kifejthetné. Nem lett volna az, aki lett belőle az apja, az alma mater és a korabeli Magyarország szellemi közege nélkül. Ahogy belőlünk sem a magunk magyar rendszerváltást tinédzserként átélő háttere nélkül.”

Fotó: Neumann Society

A Neumann Ház első, már megnyitott része az irodai terek, üzleti támogató szolgáltatások, közösségi találkozó–, és oktatóterekre koncentrál majd. Minden szolgáltatás jelentős kedvezménnyel lesz elérhető. A most ősszel induló következő fázisok olyan szolgáltatásokra épülnek majd, mint például a mentor– és fejlesztési programok.

Ennek jegyében a Neumann Ház ösztöndíjat is kínál olyan vállalatok részére, melyek osztják a szervezet törekvéseit és támogatják a felelős innováció terjesztését és az innovatív problémamegoldást a globális szociális problémák javítása érdekében.

Tilesch György, a Neumann Society elnöke így foglalta össze:

„A Neumann Ház egyedülálló hely lesz, ami nemcsak támogatja majd a növekedést, hanem kiváló magyar és európai induló vállalkozásoknak is otthont ad, ötvözve egy megbízható tengerentúli innovációs közösség szellemét azzal a szakértő fejlődő környezettel, amelyre Szilíciumvölgy vállalkozóinak szüksége van.”

A Neumann első nagy dobása egy márciusi konferencia volt, a #Hunnovators15. Ezen többek közt részt vett a volt budapesti amerikai nagykövet Eleni Kounalakis, a Prezi-alapító Árvai Péter, a világhírű pszichológus Philip Zimbardo és Fellegi Tamás egykori nemzeti fejlesztési miniszter, a The Hungarian Initiatives Foundation vezetője is.

A #Hunnovators15-ről egy összefoglaló is készül, ide kattintva lehet megnézni:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik