Nagyvilág

Meghalt Karl Wlaschek

Karl Wlaschek (Array)
Karl Wlaschek (Array)

97 évesen elhunyt Karl Wlaschek osztrák ingatlanmágnás, Ausztria egyik leggazdagabb embere, a Billa osztrák kiskereskedelmi óriáscég alapítója.

A bécsi születésű Wlaschek 1953-ban alapította első üzletét, egy illatszerboltot, hét évvel később szerte az országban már 45 élelmiszerboltja volt, amelyek 1960-tól a Billiger Laden (Olcsó bolt) első két-két betűjének összevonásából létrejött Billa néven szupermarketláncként működtek.

Amikor a Billa szupermarketeket 1996-ban 1,1 milliárd euróra becsült összegért eladta a Rewe német kiskereskedelmi konszernnek, Wlaschek már egy 18 ezer főt foglalkoztató, 1340 áruházból álló és évi 50 milliárd schilling (3,63 milliárd euró) árbevételt realizáló vállalatbirodalmat irányított, Ausztrián kívül főleg Olaszországban és a volt kommunista országokban. Magyarországon 14 üzlete volt, ezeket 2002-ben a Spar vásárolta fel.

Az áruházak eladásából származó bevételeket az üzletember ingatlanokba fektette, hamar Ausztria első számú “háziura” lett. Legutóbbi óriásügylete a veldeni kastélyszálló megvásárlása volt 2011-ben potom 50 millió euróért egy csődbe ment banktól. A Wlaschek-féle ingatlanbirodalom jelenleg 250 jelentős épületet foglal magában, köztük több főúri kastélyt (Kinsky, Harrach, Esterházy, Ferstel) Bécs belvárosában.

A Forbes című amerikai üzleti magazin 2014-ben 4,1 milliárd dollárra becsülte Karl Wlaschek vagyonát, nála csak két másik osztrák, a Red Bull-os Dietrich Mateschitz (10,8 milliárd dollár) és a Novomatic-os Johann Graf (6,6 milliárd dollár) volt gazdagabb.

A hatalmas örökség első számú várományosának a mágnás második házasságából származó 40 éves fia, Karl Philipp számít, aki már több vezető tisztséget is betölt a cégbirodalomban.

Wlaschek ötször nősült és háromszor vált el, ezért szoknyavadásznak is tartották. Végső nyugalomra Bécs egyik legpompásabb későbarokk palotájában, a Palais Kinskyben lévő családi mauzóleumban helyezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik