Nagyvilág

Iszalmista csoportoknak toboroztak, letartoztatták őket

iszlam-allam(960x640).jpg (Array)
iszlam-allam(960x640).jpg (Array)

Két embert tartóztatott le a rendőrség Svédországban iszlamista szervezeteknek történő toborzás alapos gyanújával.

A kiadott közlemény szerint az egyik személyt a fővárosban, Stockholmban tartóztatták le, mert a gyanú szerint katonai kiképzésben részesítette külföldi militáns szervezetek potenciális újoncait.

A fővárostól 140 kilométerre lévő Örebróban is razziát hajtottak végre, amelynek keretében – a svéd média szerint – egy 45 éves férfit tartóztattak le. A rendőrség nem osztott meg részleteket az örebrói műveletről, de közölte, hogy “tisztában vagyunk a radikalizálódást célzó és toborzó tevékenységekkel, amelyek Örebróban zajlanak”.

Korábban a rendőrség arról számolt be, hogy a skandináv ország mintegy 300 állampolgára utazott Szíriába és Irakba, hogy ott az al-Kaidával vagy IÁ-val kapcsolatban álló fegyveres csoportokhoz csatlakozzanak. Közülük legalább harmincöten vesztették eddig életüket külföldön, míg nagyjából nyolcvanan tértek vissza hazájukba.

Svédország sok más európai országhoz hasonlóan attól tart, hogy ha dzsihadista állampolgárai hazatérnek, otthon követhetnek el terrorcselekményeket. A skandináv állam kormánya a fegyveres csoportokhoz való csatlakozás céljából történő kiutazást törvényellenessé tervezi tenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik