Nagyvilág

1100 ember halt meg a gyártűzben, emberölés a vád

banglades házomlás (Array)
banglades házomlás (Array)

A nyugati világmárkáknak is ruhákat gyártó gyár összeomlása sokkolta a közvéleményt két éve. Most elkezdődhet az ügy pere, aminek a vége akár halálbüntetés is lehet.

Szohel Ránát és 40 társát emberöléssel vádolták meg a bangladesi hatóságok amiatt, hogy 2013-ban a férfi tulajdonában álló ruhagyár, a Rana Plaza összeomlottt. A gyárban semmilyen munkavédelmi intézkedés nem volt érvényben, kevés volt a vészkijárat, és a repedéseket az épületen már reggel észlelték. Az épület egy része össze is dőlt, a katasztrófában 1100 gyári munkás lelte halálát – írja a Telegraph.

Bangladesben még érvényben van a halálbüntetés, így ha Ránát vagy akármelyik társát bűnösnek mondják ki, a kivégzés lehet a sorsuk. A vádlottak padján ül majd hét további tulaj, valamint 12 kormányzati tisztviselő, akik mulasztottak az épület biztonságosságának megítélésekor.

 

“Ez a legnagyobb ipari katasztrófa Banglades történetében. Mind a 41-üknek [a vádlottaknak] kollektív felelőssége van a több mint 1100 ártatlan ember tömeges halálában” – mondta Bidzsoj Krisna Kár, a nyomozás vezetője az AFP-nak. Ránát még az indiai határon vették korábban őrizetbe, amikor el akarta hagyni az országot.

Rána és 17 társa abban is hibáztak, hogy az erdetileg hatemeletesnek tervezett áruházépületből három emelet ráépítésével hoztak létre egy gyárat illegálisan.

A katasztrófa amúgy a nyugati fastfashion ruhaláncokat is érzékenyen érintette. A Rana Plazában készültek darabok a Benettonnak, a Mangónak és a Primarknak is. A távol-keleti országban gyártják ugyanis a világon a második legnagyobb értékben a ruhákat. A katasztrófa miatt fokozták a biztonsági intézkedéseket és bérrendezések is kezdődtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik