Nagyvilág

Milliárdokat fizettek az amerikaiak náci háborús bűnösöknek

Nácik (Array)
Nácik (Array)

öbb mint 130 feltételezett náci háborús bűnös az elmúlt évtizedekben összesen 20,2 millió dollárnyi juttatást kapott az amerikai társadalombiztosítástól az intézet belső vizsgálata szerint, amelynek az eredményét a jövő héten hozzák nyilvánosságra.

A jelentéshez hozzájutott szombaton az AP amerikai hírügynökség, amely tavaly októberben feltárta, hogy a náci német SS őrei és mások, akik részt vettek a III. Birodalom második világháborús atrocitásaiban, kedvezményezettjei az amerikai társadalombiztosításnak. Az amerikai intézet tavaly még elutasította az AP arra vonatkozó kérését, hogy hozza nyilvánosságra a szóban forgó kedvezményezettek számát és az évtizedek alatt nekik kifizetett összegeket.

Mint kiderült, ezeket az összegeket 1962 februárjától kezdődően folyósították, és jóval nagyobbak, mint azt eddig sejteni lehetett. A kifizetéseknek idén januárban vetett véget egy törvény. A jelentésben nem szerepel a volt kedvezményezettek neve. Számuk és az összegek azonban rávilágítanak arra, hogy mennyire nincsenek tisztában az amerikai hatóságok az országba beáramló egykori náci bűnösök számával – állapította meg a hírügynökség. Van olyan becslés, amely szerint akár 10 ezren is lehetnek. Sokan közülük belépéskor letagadták náci múltjukat, sőt sikerült állást találniuk, illetve amerikai állampolgárságot is szerezniük.

Az AP tavalyi vizsgálódása során megállapította, hogy az igazságügyi minisztérium egy joghézagot kihasználva arra biztatta a feltételezett volt nácikat, hogy társadalombiztosítási juttatásaik folyósítása fenntartásáért cserébe előzzék meg a kiutasításukat, s önként hagyják el az országot. A minisztérium akkor tagadta, hogy ilyen alkut kötött volna az illetőkkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik