Nagyvilág

Ezrével érkeztek a menekültek a héten Európába

menekültek (menekültek)
menekültek (menekültek)

Az utóbbi három napban több mint ötezer illegális bevándorlót mentettek ki a Földközi-tengeren, ilyen mértékű menekültáradatra év eleje óta nem volt példa - közölte vasárnap Varsóban az Európai Unió határvédelmi ügynökségének (Frontex) vezetője az MTI szerint.

“Ez a legnagyobb menekülthullám, amelyet eddig 2015-ben láttunk” – hívta fel a figyelmet Fabrice Leggeri a hét végén megmentett emberekre utalva.

A Frontex vasárnapi tájékoztatása szerint péntek óta a Földközi-tengeren összesen 25 hajóból mentettek ki bevándorlókat, az összes jármű Líbiából indult útnak Európa felé. A mentőegységek 17 holttestet is találtak, amelyeket Szicíliára szállítottak. Az olasz haditengerészet egyelőre nem tudott információkkal szolgálni arról, hogy mi okozta a bevándorlók halálát. Az olasz ügyészség vizsgálatot indított a 17 halott bevándorló ügyében.

Az ügynökség beszámolójakor még további öt – összesen 500 ember biztonságba helyezését célzó – mentőakció volt folyamatban.

A hét végi földközi-tengeri mentőműveletben az olasz haditengerészet egységein kívül német, brit, máltai, belga, dán és ír hajók, valamint izlandi és finn repülőgépek is részt vettek.

Az olasz parti őrség közlése szerint a Frontex által összehangolt, tavaly novemberben indult Triton elnevezésű misszió keretében egyedül pénteken 4243 bevándorlót, míg szombaton további 436 embert mentettek meg. A menekülteket az olasz partokra, azon belül is Lampedusa, Szicília, Szardínia szigetére, valamint két déli szárazföldi régió, Puglia és Calabria kikötőibe szállították.

A most biztonságba helyezett emberekkel együtt az év eleje óta már több mint 40 ezer illegális bevándorló érkezett a Földközi-tengeren át Olaszországba, és nagyjából 1770-en vesztek hullámsírba útközben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik