Nagyvilág

Brutális földrengés volt Japán mellett

foldrenges-japanban(210x140).jpg (Array)
foldrenges-japanban(210x140).jpg (Array)

Az első hírek még 8,5-es rengésről szóltak, de azóta szelidültek a becslések.

Egyes hírek egy bikaerős, 8,5-ös Richter-skála szerinti földrengésről számoltak be, míg mások 7,8-asról írnak. A rengés Japántól délkeletre 874 kilométer, a Csendes-óceán alatt pattant ki a BBC szerint. A rengés erejét jellemzi, hogy a távoli Tokióban is megrázkódtak az épületek. Súlyos károkról vagy sebesültekről egyelőre nincsenek hírek. Nem adtak ki cunamiriadót sem.

 

Russia Today szerint a rengés a távoli és Japánhoz tartozó Bonin-szigetek környékén történt. Az egyetlen szerencse, hogy a hipocentruma mélyen a föld alatt, mintegy 677 kilométerrel a tengerfenék alatt volt. Ők is megerősítik, hogy az amerikai cunamifigyelő központ nem adott ki riasztást. A 2011-es rengésben megsérült Fukusima-erőmű üzemeltetője, a TEPCO közölte, az atomlétesítményben nem keletkeztek további károk.

Egy percig tartott

A rengés körülbelül egy percig tartott, kifutópályákat zártak le a reptéren, és a vonatközlekedésben is fennakadások voltak Tokióban. Még egy focimeccset is felfüggesztettek. Jelentős kárról személyi sérülésről nem érkezett bejelentés, de a tokiói tűzoltók kaptak riasztásokat. Bár rengés a nagyon nagy erejű volt, szerencsére nagyon mélyen keletkezett a tokiói egyetem egyik szakembere szerint. Fukushimában sem volt üzemzavar – írta a japantoday.com.

A helyszínről jelentjük

A Hír24 munkatársa Japánban tartózkodik, elmondása szerint az elmúlt napokban többször volt erősebb földrengés, az ott élő ismerősei arról számoltak be, hogy négy év alatt nem tapasztaltak annyit, mint az elmúlt egy hétben. A nehány órával ezelőtt volt az eddigi legerősebb, éppen autóban ültek a városközpontban, amikor megmozdult a föld. A kocsi megrázkódott, mintha beléjük hajtott volna valaki. Az egész körülbelül 10-15 másodpercig tartott. Látták, hogy a többi jármű is megrázkódik, megremegtek a fák és az épületek, de szerencsére semmi baj nem történt velük, és körülöttük mással sem.

Valóban a sokadik..

Az elmúlt 24 órában ez a harmadik földrengés, amely Japánt érintette. A legerősebb ez utóbbi volt, az előző 4,7-es, az azt megelőző pedig 4,8-as volt. Az elmúlt hét napban összesen tíz esetben mozdult meg a föld, egy hónap alatt pedig harmincegyszer.

 

Szombaton földrengés, pénteken vulkánkitörés 

A tűzhányó a szakemberek számára is váratlanul jött működésbe a Rjúkjú-szigetekhez tartozó Kucsinoerabu szigeten. Sűrű fekete füstöt és kődarabokat is lövellt a magasba, de az első jelentések szerint senki nem sérült meg. A szigeten 150-en laknak. A helyi hatóságok elrendelték, hogy valamennyien hagyják el Kucsinoerabut.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik