Nagyvilág

Az elnökjelölt, akinek nem kell pénz

pedro kumamoto (Array)
pedro kumamoto (Array)

A semmiből lenne a szövetségi állam kormányzója, 25 éves és megszabta a támogatóinak, hogy mennyi pénzzel támogathatják.

Mexikóban választásokat tartanak a szövetségi államok egy részében június elején, a 31-ből tizenhétben. Kilenc államnak új kormányzója is lesz, Jalisco-ban az egyik jelölt a 25 éves Pedro Kumamoto. Hogy miért foglalkozunk vele? Mert nagyon érdekes történet az övé, mondhatni szokatlan.

Az El País ír róla, nem áll mögötte párt, egyedül határozta el, hogy elindul, ő találta ki az 500 dolláros (7000 pesos, nagyjából 140 ezer forintos) limitet. Az országban most először indulhatnak független jelöltek a választásokon, Kumamoto rögtön élt is a lehetőséggel.

Egy cég keze

Egy olyan országban, ahol a közpénzek átláthatatlan felhasználása többszörösen veri a magyarországi helyzetet, nem kis bátorság így elindulni. Kapott ugyan 1200 dollárt a költségvetésből, de ennek közel a dupláját – 2200 dollárt – kalapozta össze mellé, ő ezt “a függetlenség sikerének” tartja.

 Kép: Facebook

Kumamoto a spanyol lapnak elmondta, kampányának fő eleme a limitált adakozási lehetőség, azt szeretné, ha támogatói közül senki sem emelkedni ki, mindenki megmaradna egyenrangúnak. “Amikor nagy cégek és vállalatok finanszírozzák a kampányodat, akkor félő, hogy később a politikádba is beleszólnak, rád telepszenek és ők irányítanak” – foglalta össze a lényeget.

“Nem kell, hogy a gazdasági élet szereplői leigázzák a politikát.”

Tipikus door-to-door kampányt folytat, személyesen keresi fel a lehető legtöbb embert, beszélget velük, megpróbálja meggyőzni őket a változás szükségességéről.

A többiek nagy kanállal

Kilenc ellenfele sokkal több közpénzből, összesen 84000 dollárból gazdálkodik, ami egy jelöltre lebontva is majdnem tízszer annyi, mint amennyit Kumamoto kapott. az ifjú politikus meglepően optimista: “engem nagyon zavar, ahogy eddig csinálták a politikát, a fejünk fölött, ezért szállok be. Ez most egy történelmi lehetőség, nem pusztán előttem, az összes független jelölt előtt” – mondja.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Kumamoto szoros versenyben a harmadik, a megkérdezettek 21 százaléka támogatná őt. “Húsz emberrel kezdtük el ezt az egészet, ma már több ezren vagyunk, még bármi lehet” – mondta erre.

Az idei választás lesz minden idők legdrágábbika, a központi kormányzat 1200 millió dollárt különítette el, a pártok pedig 338 miilióból gazdálkodhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik