Nagyvilág

Hiába vétózott a kormányzó, eltörölték a halálbüntetést Nebraskában

injekcio(210x140).jpg (Array)
injekcio(210x140).jpg (Array)

A konzervatívok kezdeményezését másodszor is megszavazta a törvényhozás, így törölték a büntetésformát.

Az egykamarás törvényhozás a múlt héten egyszer már megszavazta a törvénytervezetet, de a döntést Peter Ricketts kormányzó megvétózta. A szerdai újabb szavazáson a képviselők a szükséges voksok minimumának elérésével, 30 igennel írták felül a vétót.

Az ország középső részén található Nebraska lesz 1973 óta az Egyesült Államok első republikánus többségű állama, amely megszünteti a kivégzéseket. A legsúlyosabb kiszabható büntetés ezentúl a tényleges életfogytiglan lesz.

Nebraskában utoljára 1997-ben végeztek ki elítéltet, akkor villamosszékben. Jelenleg 11-en várakoznak a halálsoron.

A halálbüntetés eltörlését konzervatív politikusok kezdeményezték, akik vallási okokból ellenzik a legsúlyosabb büntetés alkalmazását, azt az adófizetői pénzek elpazarlásának tartják, és kétségbe vonják, hogy az államra lehet-e bízni a halálbüntetések végrehajtását.

 
Fotó: Thinkstock 

Az Egyesült Államokban a halálbüntetés témája azóta vetődött fel ismét élesen, hogy tavaly több kivégzés közben is technikai problémák merültek fel. Emellett a kivégzéseket végrehajtó államok számára nehézséget okoz a méreginjekciók komponenseinek beszerzése, részben amiatt, hogy az Európai Unió 2011-ben megtiltotta a műtéti kómaállapotot előidéző nyugtatószerek kivégzési célra való exportját.

Ricketts kormányzó a vétó bejelentésekor azt is közölte, hogy az államnak nemrégiben sikerült beszereznie két olyan gyógyszerféleséget, amely méreginjekcióban használható fel.

Ötven amerikai államból jelenleg 32-ben még alkalmazzák a halálbüntetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik