Nagyvilág

Talán nem fog átszakadni ez a gát

texasi gát (Array)
texasi gát (Array)

Nehéz megmondani, meddig tartja még a rengeteg vizet a texasi gát. A szakértők szerint sokáig.

Egyelőre kitart a Padera-gát, ami a texasi heves esőzések miatt most óriási víztömeget kénytelen visszatartani, ami át-átcsap a gát fölött – írja a BBC. Mindenesetre a Dallastól délnyugatra lévő térség lakosai evakuálták a biztonság kedvéért.

Ha a gát átszakad, a 287-es országutat biztos elöntené az ár a midlothiani rendőrfőnök szerint. Ezért kellett az embereknek és jószágaiknak is elhagyni a vidékies jellegű térséget. Mindenesetre a gátat figyelő szakemberek szerint a gát kitart, bírja a nyomást. A felvételeken látható, hogy folyamatos szivattyúzással próbálják csökkenteni a vízszintet.

 

Az időjárás közben nem enyhül, újabb nagy esőzéseket jósolnak, pedig már 17 ember meghalt, többen eltűntek a viharokban, amik Mexikót is érintik. Barack Obama elnök szövetségi segítséget ajánlott fel kedden, miután Greg Abbott texasi kormányzó 40 texasi megyét katasztrófa sújtotta területnek nyilvánított, ráadásul ebben Houston kétmilliós városa is benne van.

Itt két embert változatlanul keresnek, akik elsüllyedtek valahol az áradásban csónakjukkal, miközben több fontos városi út áll víz alatt. A város egyik részén egy szennyvíztisztítót is elárasztott a víz, 378 ezer liter kezeletlen szennyvíz szabadult ki emiatt.

Azon pörög most a vita még, hogy elég vészjelzést küldtek-e ki a lakosoknak a várható katasztrofális időjárásról. A legtöbb helyen azzal védekeznek a hatóságok, hogy még az egyes mobilkészülékekre is küldtek vészjelzéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik