Nagyvilág

Ókori kivégzést játszott el az Iszlám Állam

Palmüra - Palmyra - Tadmur (Array)
Palmüra - Palmyra - Tadmur (Array)

Palmüra városának amfiteátruma szolgált hátteréül az IÁ újabb kegyetlenkedésének. Közönséget is verbuváltak a kivégzéshez.

Ókori római amfiteátrumban végeztek ki húsz férfit szerdán Szíria középső részén, az ókori nevén Palmüraként ismert Tadmur városában az Iszlám Állam (IÁ) emberei. A helyi lakosságot beterelték nézőseregnek az ódon stadionba. Az agyonlőtt elítélteket azzal vádolták, hogy gyaníthatóan együttműködtek a szíriai kormányerőkkel. Mindezt az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet közölte.

Az IÁ a múlt hét közepén foglalta el Tadmurt és az ókori romvárost, ami műemlékei miatt a világörökség része. Ez az első település, amit a szervezet a szíriai kormányerőktől hódított el, nem pedig a kormány ellen lázadó más felkelőktől. Az OSDH adatai szerint egy hét alatt legalább kétszáz embert gyilkoltak le a városban az IÁ fegyveresei, hatszázat pedig fogságban tartanak.

 

Kedden a szíriai régészeti hivatal vezetője azt mondta, hogy Palmüra műemlékei sértetlenek, az Iszlám Állam még nem tett kárt bennük, ám hozzátette: továbbra is tart attól, hogy a dzsihádisták felrobbantják a 2000 éves római kori és más romemlékeket, szobrokat. Szerdán már olyan hír is érkezett, miszerint a dzsihádisták egy múzeumban megrongáltak ókori szobrokat. Az IÁ nézete szerint az ókori műemlékek a bálványimádás kellékei, ezért bűnös dolgok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik