Nagyvilág

Mentőövet dobtak egy kivándorolt roma családnak

cigány holokauszt (Array)
cigány holokauszt (Array)

A kanadai szövetségi bíróság elmarasztalta egy hat évvel ezelőtt kivándorolt, de már hazaküldött magyar roma család ügyvédjét, ez jelentheti a reményt a számukra.

Az OurWindsor kanadai híroldal alapján írta meg a hvg, hogy miután a család ügyvédjét kötelezettségszegésért elmarasztalták, a bíróság új eljárást kezdeményezett a magyar roma család ügyében. Pusoma Józsefről, feleségéről, Daróczi Tímeáról, valamint kislányukról, Viktóriáról van szó, 2009-ben érkeztek meg Kanadába.

A Romnet korábban azt írta róluk, hogy a családfő korábban Mohácsi Viktória volt EP-képviselővel dolgozott, döntésüket nem egzisztenciális okok miatt hozták meg. 2011-ben a kanadai hatóságok elutasították menedékkérelmüket, hazaküldték őket, de ekkor egy templomban kerestek menedéket, itt nem zaklatták őket a hatóságok. De bepanaszolták ügyvédjüket, véleményük szerint nem képviselte őket megfelelően.

Tavaly decemberben hagyták el Kanadát, de a bíróság most arra utasította a bevándorlásügyi minisztériumot, hogy nyissa újra az ügyet. Azt nem rendelték el, hogy visszatérjenek Kanadába, de akár erre is sor kerülhet a jövőben.

Ügyvédjükkel, Viktor Hohots-szal az volt a baj, hogy nem megfelelően készítette elő a menedékkérelmeket, öt hónapra felfüggesztette a kanadai ügyvédi fegyelmi testület és két évre eltiltotta a menedékügyek elvállalásától.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik