Nagyvilág

Kitört a szerb-albán szerelem

albania(960x640).jpg (Array)
albania(960x640).jpg (Array)

Tiranában történelmi esemény történt: a szerb kormányfő Albániába látogatott. Ilyet még maga Tito sem merészelt tenni, enyhülhet a balkáni feszültség, csak ne legyen Nagy-Albánia.

Szerbia és Albánia nem ért egyet mindenben, de a térség békéje mindkét fél érdeke – hangzott el Edi Rama albán és Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök szerdai tiranai közös sajtótájékoztatóján, amit a két kormányfő “történelminek” nevezett találkozója után tartottak. Ez volt az első alkalom, hogy szerb miniszterelnök hivatalos látogatást tett Albániában. Még Josip Broz Tito kommunista vezető sem utazott soha Albániába, pedig 35 évig vezette az akkori Jugoszláviát.

Rama és Vucic kiemelték, nem értenek egyet Koszovó státusában, hiszen Szerbia saját területének tartja az albánok lakta egykori tartományt, míg Albánia független államként kezeli az önállóságát 2008-ban egyoldalúan kimondó országot. Megállapították, hogy a két ország közötti eddigi “fagyos” kapcsolaton mindkét fél enyhíteni szeretne, ennek bizonyítéka a mostani látogatás is.

Az albán kormányfő szerint a szerb kolléga látogatása lehetőséget kínál arra, hogy a két ország a térség békéjének érdekében megtegye azt, amit a második világháború után Németország és Franciaország is megtett. A gazdasági együttműködésről is tárgyalt a két politikus, említették például a Tiranát Belgráddal összekötő autópálya tervét.

 

A szerb kormányfő látogatását több mint 1300 rendőr biztosította, lezárták az albán főváros több utcáját is. A barátságos látogatást egy kevésbé nyugodt találkozó előzte meg: Rama november 10-én járt Belgrádban, amikor szerb kollégája szerint “megsértette a protokollt”, mert Koszovó függetlenségéről beszélt. Tiranában ez a téma most nem okozott feszültséget.

A szerb-albán viszony az utóbbi hónapokban sem volt konfliktusmentes. Októberben a belgrádi szerb-albán futball Eb-selejtezőt félbe kellett szakítani, mert dulakodás tört ki a két csapat között, miután egy ismeretlen személy távirányítású helikopterrel Nagy-Albániát ábrázoló zászlót küldött a pálya fölé. Edi Rama szerdán azt mondta, hogy Nagy-Albánia eszméje – ez az Albániában, Koszovóban, Macedóniában és Görögországban élő albánok egy államban való egyesítését jelentené – az albánok számára nem létezik sem elképzelés, sem projekt, sem program formájában.

Idén Szerbia kétszer is tiltakozó jegyzéket küldött Albániának. Először januárban, amiért a szilveszteri ünnepségek közepette Nagy-Albániát ábrázoló zászlót vetítettek ki Edi Rama miniszterelnöki rezidenciájának falára, majd áprilisban, amikor az albán kormányfő a pristinai Klan Kosova televízióban azt mondta: Albánia és Koszovó egyesülése elkerülhetetlen és megkérdőjelezhetetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik