Nagyvilág

Hirtelen megbetegedett egy orosz ellenzéki

vlagyimir kara-murza (Array)
vlagyimir kara-murza (Array)

Hivatalosan azt mondták, veseelégtelenségben szenved, de ellenzéki források szerint megmérgezhették.

Hirtelen megbetegedett és kórházba került egy orosz ellenzéki aktivista, Vlagyimir Kara-Murza – tudósít a Guardian. Az aktivista a Mihail Hodorkovszkij által alapított, Putyin orosz elnököt élesen bíráló Nyílt Oroszország mozgalom tagja.

Kara-Murza kórházba szállítása után az orvosok először mérgezés gyanújáról beszéltek, majd később már veseelégtelenséget emlegettek, ami akár romlott joghurt miatt is bekövetkezhetett – mondta az egyik orosz ellenzéki párt jogásza. Más ellenzékiek kételkednek abban, hogy természetes megbetegedés történt.

A Nyílt Oroszország koordinátora, Maria Baranova azt mondta: legalábbis gyanús számukra Kara-Murza megbetegedése, más tagjaikkal is történnek furcsa dolgok, de nem bocsátkozott bővebb fejtegetésbe. Egy ellenzéki újságíró azt írta a Facebookon, hogy ő is beszélt az aktivista orvosaival, akik négyszemközt továbbra sem zárták ki a mérgezés lehetőségét.

Alekszej Navalnij, aki korrupcióellenes kampányokban vesz részt, azt írta a Twitteren, hogy néhány napja találkozott Kara-Murzával, akkor még semmi baj nem volt az egészségével.

Az orosz rendőrség egyébként áprilisban lerohanta a Nyílt Oroszország irodáit, azzal gyanúsítva őket, hogy szórólapokat nyomtatott, amelyeket „szélsőséges aktivisták részére összehívott tüntetésen osztogattak volna”.

Vlagyimir Kara-Murza a nemrég meggyilkolt Borisz Nyemcovval. Fotó: Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik