Nagyvilág

Elkaszálták az olaszok az Ubert

uber-indiaban(650x433).jpg (Array)
uber-indiaban(650x433).jpg (Array)

Egy milánói bíróság helyt adott a taxisszervezetek keresetének: nincs helye az Ubernek talján földön.

Betiltották az Ubert és a hasonló fuvarozási szolgáltatást közvetítő cégeket Olaszországban, amik lehetővé teszik, hogy engedéllyel nem rendelkező sofőrök taxiszolgáltatást nyújtsanak. A milánói bíróság keddi határozata szerint az Uber POP-szolgáltatás, ami egy egyszerűen kezelhető okostelefonos alkalmazáson keresztül összehozza a sofőröket és az utasokat, tisztességtelen versenyhelyzetet eredményezett a piacon.

Az eljárást olasz taxis szövetségek tiltakozása miatt indították. A szervezetek szerint be kell tiltani az Uber POP-ot és bármely olyan szolgáltatást, amin keresztül engedéllyel nem rendelkező sofőrök fizetett fuvarozási szolgáltatást nyújthatnak.

 

Az Uber nem nyilatkozott a döntésről. A San Franciscó-i székhelyű, 40 milliárd dollárra becsült értékű vállalatnak 15 napja van teljesíteni a bíróság határozatában foglaltakat, másképp napi 20 ezer euró büntetést kell fizetnie. Az Uber egyre több európai országban szembesül bírósági eljárásokkal, az Uber POP-ot Németországban már betiltották, Spanyolországban és Hollandiában pedig felfüggesztették.

Az Uber számos keresetet adott be nemzeti és uniós szinten is azzal, hogy Franciaország, Spanyolország és Németország a fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó cégek korlátozásával megsérti az Európai Unió szerződéseiben foglalt jogokat, köztük a szabad vállalkozáshoz való jogot.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szombati közlése szerint Magyarországon lezárult az Uber sofőrjeit érintő első ellenőrzési sorozat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, az összes vizsgált Uber-sofőr fennakadt a rostán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik