Nagyvilág

Menekültek holttestét rejtő tömegsírokat találtak

Menekultek-Indonezianal(960x640).jpg (Array)
Menekultek-Indonezianal(960x640).jpg (Array)

Feltehetőleg több száz mianmari, illetve bangladesi menekült holttestét rejtő tömegsírokat találtak Malajzia északi, Thaifölddel szomszédos Perlis tartományában.

A rendőrség 30 tömegsírt talált két helyen az Utusan Malaysia című lap szerint, a The Star című újság pedig arról számolt be, hogy csak egy sírban csaknem száz holttestet találtak pénteken. A rendőrség egyik szóvivője azt mondta: egyelőre nem nyilatkoznak, hétfőn tartanak sajtótájékoztatót az ügyben. Egy meg nem nevezett rendőrségi tisztségviselő beszámolt arról, hogy fővárosi rendőrségi osztagok és igazságügyi orvosok vannak a helyszíneken. Feltételezhető, hogy a rohingja kisebbséghez tartozó mianmari, vagy esetleg bangladesi menekültek holttestei vannak a tömegsírokban, de ezt még tisztázni kell. Elképzelhető, hogy ezeknek az embereknek közük volt azokhoz, akiknek a tömegsírját a határ másik oldalán találták meg a hónap elején – tette hozzá.

Thaiföld Szongkhla nevű tartományában 26 holttestet találtak egy tömegsírban. Az indonéz hatóságok is elkezdték a tengeren veszteglő menekültek felkutatását és mentését a hadsereg vasárnapi tájékoztatása szerint. Péntek óta négy hajó és egy repülőgép vesz részt a feladatban.

Malajzia és Indonézia szerdán megállapodott abban, hogy ideiglenesen befogadják az embercsempész-hajókon veszteglő menekülteket, ha nemzetközi szervezetektől segítséget kapnak ahhoz, hogy egy éven belül visszaszállíthatják őket hazájukba. Malajzia csütörtökön négy hajóval kezdte el a kutatást, valamint készenlétbe helyezett további hajókat és helikoptereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik