Nagyvilág

Iszonyatosan figyeljük a lengyeleket

Annyit tudni: Dudának áll a zászló.

A “varsói gyors” elmélet szerint, ami Lengyelországban történik, kisvártatva Magyarországon is beköszönt. Így aztán a zsigeri szimpátián túl ilyen szemüvegen keresztül is nézzük a baráti nép közéletét.

Nos, ma reggel megkezdődött a lengyelországi elnökválasztás második fordulója, melyben az első forduló nyertese, az ellenzéki Andrzej Duda a hivatalban lévő államfővel, Bronislaw Komorowskival mérkőzik.

A TVN24 hírtelevízió által még múlt csütörtökön közölt felmérés szerint a kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform (PO) támogatását élvező Komorowski 40 százalékos népszerűséggel bír, míg Duda 44 százalékon áll.

A szavazásra jogosult bő harmincmillió lengyel honfi este kilencig ikszelhet, közülük körülbelül 192 ezren külföldön teszik ezt. Most először levélben is lehet szavazni, erre 57 ezren regisztráltak.

Kukiz csak a harmadik – kiesett

A május tizedikei első fordulóban egyetlen jelölt sem szerezte meg a voksok abszolút többségét. Duda, aki a fő ellenzéki párt, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje 34,76 százalékot kapott, Komorowski 33,77 százalékkal szomorkodott. A független Pawel Kukiz 20,8 százalékos eredményt ért el. Az euroszkeptikus KORWIN párt elnöke, Janusz Korwin-Mikke 3,26 százalékkal végzett, Magdalena Ogórek, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) jelöltje 2,38 százalékra tett szert, Adam Jarubas, a kisebbik kormánykoalíciós erő, a Lengyel Parasztpárt (PSL) jelöltje a voksok 1,6 százalékát kapta, míg a balliberális és antiklerikális Janusz Palikot 1,42 százalékot ért el. A többi négy jelölt 1 százalék alatt maradt.


Duda – taps

A második forduló győztese az a jelölt lesz, aki az érvényes szavazatok több mint felét megkapja; az érvényességhez nincs részvételi küszöb.

Az első fordulóban a rendszerváltás utáni lengyelországi választások történetében a legkevesebben polgár, a választásra jogosultak csupán 48,96 százaléka ballagott az urnákhoz. Elemzők azt feltételezik, hogy az utóbbi napok heves kampánya okán a második fordulóban valamivel nagyobb lesz a részvételi hajlandóság.

Lengyelországban ötévente tartanak közvetlen elnökválasztást. Második fordulót akkor rendeznek, ha az elsőben a jelöltek egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint felét. A lengyelek 1989 óta öt alkalommal választottak elnököt, második fordulót eddig négyszer kellett tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik