Nagyvilág

Obama Havannába mehet

kuba (Array)
kuba (Array)

Az amerikai elnök még hivatali idejének lejárta előtt Havannába látogathat.

“Tudom, hogy van egy személy, aki különösen bízik abban, hogy Obama elnök Havannában jár majd valamikor a viszonylag közeli jövőben – ez pedig maga Obama elnök” – jelentette ki Earnest egy kubai újságírónak arra a kérdésére válaszolva, hogy tervezi-e az elnök felkeresni a karibi szigetország fővárosát, mielőtt távozik a Fehér Házból.

 

 
Fotó: MTI 

Washingtonban csütörtökön megkezdődött az amerikai-kubai tárgyalások negyedik fordulója a diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról és a nagykövetségek kölcsönös megnyitásáról. Earnest szerint a tárgyalások egyik kulcskérdése az, hogy szabadon mozoghatnak-e majd, előzetes engedélykérelem nélkül Kubában az amerikai diplomaták és találkozhatnak-e olyan kubaiakkal, “akik nem részesei a kormányzatnak, sőt, nem is támogatják azt”.

A tárgyalásról egyik fél sem közölt részleteket, de mind az amerikai, mind a kubai diplomaták derűlátóan nyilatkoztak a megállapodás esélyeiről. Marie Harf amerikai külügyi vezető kijelentette, hogy a pénteken véget érő tárgyalási fordulóról sajtótájékoztatót fognak tartani.

Barack Obama a múlt hónapban Panamában találkozott Raúl Castro kubai elnökkel. Decemberben még úgy nyilatkozott, hogy a két ország még nem jutott el abba a stádiumba, hogy az ő kubai, vagy a Castro egyesült államokbeli látogatása “benne lenne a pakliban”. Az elnök nem sokkal azt követően beszélt erről, hogy kubai partnerével egy időben bejelentette: a két ország több mint 50 év után normalizálni kívánja viszonyát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik