Nagyvilág

Kövér László Torgyán József nyomdokain

Kövér László (Array)
Kövér László (Array)

A nagy földrajzi távolság ellenére vannak olyan történelmi események, amelyek közel hozták egymáshoz Chilét és Magyarországot, jelentette ki Kövér László.

A házelnök éppen Chilében tartózkodik, ott folytat különféle megbeszéléseket a chilei törvényhozás vezetőivel. Kövér László chilei hivatalos látogatásán Marco Antonio Nunez Lozanóval, a képviselőház, valamint Patricio Walkerrel, a szenátus elnökével találkozott – tájékoztatta az MTI-t Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke.

A házelnök a két ország közötti kapcsolatok intenzitásáról szólva megemlítette, hogy 1993 óta három magyar házelnök látogatott Chilébe, Magyarországon pedig háromszor az alsóház, egyszer pedig a felsőház elnökét fogadták. Mostani látogatását Magyarország Chile iránti megkülönböztetett figyelme újabb bizonyítékának nevezte, és ez – mint Kövér László mondta – a parlamenti diplomácián túl ösztönzőleg hat minden más jellegű kapcsolatra.

A magyar házelnök megköszönte, hogy Chile befogadta a különböző időszakokban menekültként oda érkező magyarokat, és biztosítja a feltételeket nemzeti identitásuk megőrzéséhez. Ez az 500-1000 tagú magyar diaszpóra alkotó módon járul hozzá a két ország kapcsolatainak fejlesztéséhez, csakúgy, mint a chilei diktatúra idején Magyarországon otthonra lelt néhány száz chilei közössége – mondta.

Kövér László beszédet mondott az alsóház ülésén, amelyen Marco Antonio Nunez Lozano elnök a képviselőház legmagasabb kitüntetését adta át neki a két parlament közötti szoros együttműködés és a két ország közötti széleskörű kapcsolattartás elismeréseként. A képviselőház elnöke méltatásában úgy fogalmazott, hogy az 1990-es évek óta eltelt két évtizedben – amikor Chile és Magyarország is a demokratikus átmenet időszakát élte – összhang alakult ki a közösen vallott értékekben, és mindkét ország alapvető feladatának tartja a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartását. Az Országgyűlés elnökének mostani látogatása hozzájárul a kétoldalú parlamenti kapcsolatok elmélyítéséhez – mondta Lozano, egyúttal bejelentette a chilei képviselőház magyar baráti tagozatának megalakulását.

A szenátus elnökével, Patricio Walkerrel történt találkozón a magyar házelnök a kölcsönös érdekek alapján szorgalmazta a két parlament közötti bizottsági és szakpolitikai konzultációkat.

Kövér László találkozott Antonio Horvath Kiss magyar származású szenátorral, a felsőházban már évek óta működő magyar baráti tagozat elnökével, aki az elmúlt években folyamatosan ösztönzője volt a kétoldalú együttműködésnek.

De ha már Chile és magyar politikus, meg kell emlékeznünk Torgyán doktorról és az ő chilei cseresznyéjéről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik