Nagyvilág

Szíria: légicsapást mért a hadsereg Aleppóra

A szíriai légierő a lázadók állásait bombázta csütörtökön az ország északi részén fekvő Aleppó egyik negyedében, a támadásban legkevesebb negyven iszlamista felkelő életét vesztette - tudatta az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű ellenzéki szervezet.

Az emigráns csoport egyik illetékese úgy vélte, a halálos áldozatok száma tovább emelkedhet a válságos állapotban lévő sebesültek magas száma miatt.

Az OSDH közölte, a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők robbanóanyagokkal töltött hordókat dobtak a keleti városrészben található, a felkelők által ellenőrzött Saar negyedre, amelyet gyakorta bombáznak a hadsereg helikopterei és repülőgépei.

A szervezet arról számolt be, hogy a támadás halálos áldozatai a tavaly decemberben iszlamista csoportokból alakult Északi Front tagjai voltak, akik a becsapódó hordók által eltalált épületben lövegeket tartottak, ezek felrobbanása megsokszorozta a hordószilánkok becsapódásának erejét. A támadásban az iszlamisták három magas rangú tisztségviselője is életét vesztette.

Az Amnesty International (AI) nevű nemzetközi jogvédő szervezet korábban emberiesség elleni bűncselekménynek nevezte az irányzékkal nem rendelkező, robbanóanyagokkal töltött hordók bevetését. Szíriában 2012 óta több mint 11 ezren haltak meg hasonló támadásokban.

Az egykor Szíria gazdasági központjának számító Aleppó 2012 júliusa óta megosztott: a város nyugati részét a szíriai elnökhöz hű erők, keleti részét pedig a felkelők ellenőrzik. A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkollott szíriai felkelés halálos áldozatainak számát az ENSZ 2015 januárjában 220 ezerre tette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik