Nagyvilág

Orosz külügyminiszter: ki fogjuk elégíteni Irak és Szíria fegyverszükségleteit

Oroszország maximálisan igyekszik majd kielégíteni Irak és Szíria fegyverszállítások iránti igényeit, hogy kiűzhessék a terroristákat területükről - közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön Moszkvában, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Haider al-Abádi iraki miniszterelnök találkozója előtt.

A külügyminiszter kijelentette, hogy szemben néhány más országgal, amely hajlandó fegyvert szállítani Iraknak, Oroszország nem támaszt ehhez semmilyen feltételt. Moszkva ugyanis abból indul ki, hogy Irak, Szíria és Egyiptom a terrorizmus elleni küzdelem frontvonalában vannak – tette hozzá a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség jelentése szerint.

A világgazdasági és az iraki térségben lévő nehézségek ellenére Oroszország és Irak kapcsolata kifejezetten jól fejlődik – jelentette ki az orosz elnök a találkozón. Mint mondta, Irak “régi és megbízható partnerünk”, s bár a fegyverkereskedelem forgalma a két ország között jelenleg még nem olyan jelentős, az elmúlt két évben a tízszeresére nőtt. Putyin emellett további támogatásáról biztosította az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű szélsőséges szervezett elleni harcában az iraki kormányt.

Al-Abádi a találkozó során közölte: országa arra fog törekedni, hogy minden irányban – egyebek közt a beruházások terén is – elmélyítse az együttműködést, kedvező körülményeket teremtsen a területén működő orosz cégek számára.
Moszkvai látogatásán a Lukoil, Gazprom Nyeft és a Rosznyeft orosz olajtársaságok vezetőségével is találkozni fog az iraki politikus. A három orosz konszern közül a Lukoil és a Gazprom Nyeft jelenleg is tevékenykedik Irakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik