Nagyvilág

Obama felfegyverezné az iraki törzseket

Az amerikai elnök az iraki helyzet miatt kedden összehívta nemzetbiztonsági tanácsát, és szóvivője szerint vizsgálja annak a lehetőségét, hogy az Egyesült Államok felgyorsítsa Irakban a helyi törzsi erők kiképzését és felfegyverzését.

A tanácskozásra néhány nappal azután került sor, hogy a Bagdadtól alig 110 kilométerre nyugatra fekvő Ramádi városát a hét végén elfoglalták az Iszlám Állam fegyveresei.

“Azt vizsgáljuk hogyan lehetne a lehető legjobban segíteni az el-Anbár tartománybeli erőket, mindenekelőtt a helyi törzsek kiképzésének és felfegyverzésének gyorsításával és a Ramádi visszafoglalására irányuló iraki műveletek támogatásával” – magyarázta Alistar Baskey, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

Ramádi elvesztése a legsúlyosabb kudarc az iraki kormány számára amióta az Iszlám Állam (IÁ) szervezete 2014. júniusi hadjáratában jelentős területeket foglalt el Szíriában és Irakban. A washingtoni Fehér Ház mindazonáltal tagadta, hogy az IÁ ellen vívott háború vesztésre állna.

Barack Obama kedden John Kerry külügyminiszterrel, Ashton Carter védelmi miniszterrel, valamint nemzetbiztonsági tanácsadójával, Susan Rice-szal és John Brennan CIA-igazgatóval tanácskozott, hogy áttekintsék az Iszlám Állam elleni konfliktusban követett amerikai steratégiát. Alistair Baskey közlése szerint formálisan nem változtatnak a stratégián, és nem kérdőjelezik meg az iraki szunnita törzsek támogatását, inkább módosítják annak menetrendjét.

Irakiak az irakiak ellen

Barack Obama elnök továbbra is elutasítja, hogy amerikai katonákat harci bevetésre küldjön a térségbe, s ehelyett az iraki hadsereg támogatását és az IÁ erők elleni légicsapásokat részesíti előnyben.

A Pentagon mindvégig lekicsinyelte Ramádi katonai jelentőségét, miközben a dzsihadista fegyveresek és az iraki kormányerők másfél éve harcoltak egymással a város ellenőrzéséért. Az amerikai védelmi minisztérium tisztségviselői hétfőn úgy vélekedtek, hogy a tartományi székvárost vélhetően néhány héten belül visszafoglalják a dzsihadistáktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik