Nagyvilág

Kim Dzsong Un mini atomtöltetekkel dicsekszik

kim dzsong un rakétaindítást tekint meg (Array)
kim dzsong un rakétaindítást tekint meg (Array)

Legalábbis akkorákkal, amekkorákat már rá lehet szerelni egy rakétára.

Észak-Koreának megvan a képessége arra, hogy miniatürizálja atomfegyvereit – legalábbis Kim Dzsong Un rezsimje ezt jelentette be.

Elemzők és amerikai tisztviselők régóta gyanították, hogy az ázsiai sztálinista diktatúra rakétákra szerelhető atomtöltetek kifejlesztésén dolgozik, a bejelentést viszont szkeptikusan fogadták. Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője azt mondta, nincs tudomásuk arról, hogy Észak-Koreának ehhez meglenne a szükséges infrastruktúrája.

 Europress

Patrick Ventrell ugyanakkor kiemelte, hogy a rezsim olyan ballisztikus rakétákat fejleszt, melyek akár Amerikát, vagy annak szövetségeseit is elérhetik. Emiatt az Egyesült Államok a rakétavédelmi rendszerek megerősítése mellett azért is erőfeszítéseket tesz, hogy Észak-Koreát rávegyék a fegyverkezési egyezmények betartására.

A külvilág számára nehezen eldönthető, hogy hol tart az észak-koreai atomprogram: a fejlesztéseket sikerrel tartják titokban, időnként pedig propagandisztikus bejelentéseket tesznek „fényes sikerekről”, melyek valóságtartalma kétséges. Elemzők szerint ugyanakkor valószínű, hogy vannak olyan atomfegyvereik, melyek képesek elérni legalább Dél-Koreát és Japánt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik