Nagyvilág

Saját pénzükön segítenek a menekülteken

Chris és Regina Catrambone (Array)
Chris és Regina Catrambone (Array)

Jól felszerelt hajót bocsátott tengerre egy házaspár, hogy minél több bajba jutott ember életét meg tudják menteni.

Egy olasz-amerikai házaspár saját vagyonát áldozza arra, hogy bajba jutott menekülteken segítsen a Földközi-tengeren – tudósít a BBC. A milliomos Regina és Chris Catrambone tavaly nyáron egy jacht fedélzetén vakációzott, az idillt viszont félbeszakította, amikor megláttak valamit a vízben. Egy télikabát volt az.

„Megkérdeztük a hajó kapitányát, hogyan került oda. Az arca elkomorult és azt mondta: aki viselte azt a kabátot, valószínűleg már nincs köztünk” – mondta Regina. Nem hagyta őket nyugodni a dolog: szembesültek azzal, hogy csak abban az évben majdnem kétezren fulladtak bele a Földközi-tengerbe, mialatt Európába próbáltak eljutni.

Meghatározó volt számukra az a pillanat, amikor látták a tévében Ferenc pápa beszédét, melyben azt mondta: a tehetőseknek segíteniük kell a szükséget szenvedőkön. „Egymásra néztünk a férjemmel és mindketten azt mondtuk: tegyünk valamit. Akkor jött az ötlet, hogy veszünk egy hajót és segítünk valahogy a Földközi-tengeren hánykolódókon.”

 Europress

A harmincas éveiben járó pár vett Máltán egy hajót, ami mentőcsónakokkal és drónokkal is fel van szerelve. A vízi járművet a fedélzetén megtartott szentmisével avatták fel hétfőn, a szertartást celebráló pap azt mondta: Istentől kapott küldetést teljesítenek.

Chris azt mondta: történelmet írnak, ilyen felszereltségű hajóval még nem indult hasonló civil küldetés. A hatóságokkal együttműködve végzik az életmentést, a bajba jutottak partra szállítását. Képzett tengeri mentők, orvosok lesznek velük a fedélzeten.

A pár a költségekről annyit árult el, hogy eurómilliókba került nekik a mentőakció, az első, kéthónapos küldetés kétmillió euróba került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik