Nagyvilág

A tízparancsolattal oktatta Orbánt Európa

orbán az ep-ben (Array)
orbán az ep-ben (Array)

Magyarországról vitázott az Európai Parlament, még a Fidesz európai képviselőcsoportja is beszólt a nemzeti konzultáció miatt.

Orbán nem jut szóhoz

Az EP-vita után (amiről lentebb nagyon részletesen olvashat) sajtótájékoztatót tartott a kormányfő. Bevallja, többször is meglepődött a teremben. Főleg akkor, amikor egy képviselő az „afrikai megélhetési bevándorlókat” a szovjet tankok elől menekülő magyarokhoz hasonlította.

Timmermans javaslatát a kvótákról Orbán „őrült ötletnek” tartja, az egy politikai hiba, ami súlyos következményekkel járhat. De örül, hogy legalább a vita elkezdődött. Az ő álláspontja szándékosan ennyire határozott, szerinte tagállami döntésnek kell lennie annak, hogy befogad bevándorlókat, vagy sem. „Összességében, bár a cím Magyarországról szólt”, a vita mégis összeurópai volt, a megoldás felé pedig tettek egy-két lépést.

„A halálbüntetés nem pártpolitikai kérdés” – mondja, „hanem sokkal több annál.” Ezt egy újságírói kérdésre válaszolta, bár a kérdés nem ez volt. Hanem az, hogy fél-e attól, hogy júniusban, a szavazás során Magyarország ellen szavaznak. De Orbán úgy látja, ezekből a vitákból a magyarok mindig erősebben jöttek ki.

Na, most kap egy kérdést a halálbüntetésről Orbán. Tényleg addig akar süllyedni az állam, hogy gyilkosságot követ el? – kérdezi egy külföldi újságíró. „A büntetés nem bosszú, hanem az élők megvédése.”

A következő kérdésre, amit a Népszava tesz föl, nem válaszol. Magyarország a magyaroké, egyetért-e ezzel, hogy mondjuk Szlovákia a szlovákoké – nagyjából így hangzik a kérdés. De erre nem válaszol, mert szerinte ő nem mondta azt, hogy Magyarország a magyaroké, hiába idézi őt az újságíró, amikor a magyar miniszterelnök úgy fogalmazott, Európa az európaiaké, Magyarország a magyaroké. (Mi is hallottuk ezt – a szerk.)

Még egy halálbüntetés, a BBC kérdez, Orbán először szólal meg angolul. Szerinte ez egy hosszú vita lesz Európában.

Orbán azt követeli, hogy Európa adja vissza Magyarország jogát arra, hogy megvédje határait, ő ezért küzd. „Mi nem fogadunk el megélhetési bevándorlókat” – szögezi le.

Hiába rántott kardott Orbán, leszerelték

Vége a mai napnak, júniusban szavaznak az itt elhangzottakról. A parlamenti képviselők csak abban egyeztek meg, hogy vitázni, vitázni, vitázni. A kérdés – mármint a bevándorlás, nem a halálbüntetés, mert azzal az EP nem foglalkozik, egyértelmű véleménye szerint uniós jogokat sért – egészen addig napirenden marad, amíg meg nem egyeznek.

Lentebb olvasható részletesen, ki mit mondott, mivel támadták Orbánt és kormányát, ezt hogyan próbálta kivédeni a miniszterelnök, most csak röviden annyit, hogy

  • Orbán azt hitte, a magyar gazdasági sikerek a téma az EP-ben
  • Kiderült, közel sem
  • A magyar ötletekről akartak róla beszélni, a bevándorlásos nemzeti konzultációról és a halálbüntetésről
  • Orbán szerinte csak azért szúrja mindez a parlament szemét, mert ő egyenes, határozott kijelentéseket tesz
  • A vita vége az lett, hogy még a saját frakciója, a Néppárt is beszólt neki

A záró hozzászólások hangzanak el, összegezve elmondható, hogy a Parlamentet nem győzte meg Orbán. Bármiről lehet vitázni, hangzik el több képviselőcsoport részéről is, de az nem vita, hogy a kormányfő belengeti a halálbüntetést.

Timmermans vezérszónok leszögezi, tiszteli Orbánt az elért eredményeiért, meg azért is, hogy eljött ide vitázni, holott tudta, nem lesz könnyű dolga. De figyelmezteti a kormányfőt, a halálbüntetés és az EU nem összeegyeztethető fogalmak. A menekülthelyzetről pedig azt mondja, az uniónak közösen kell megoldania a problémát.

Orbán reagál

Megköszöni a hozzászólásokat, csak annyit szeretne elöljáróban mondani, hogy „én soha sem mernék ilyen hangnemben beszélni az önök országáról és népéről”, mert nem tudna elszámolni a lelkiismeretével.

Nem lesz „szánalmas magyar vircsaft”, ez azt jelenti, hogy Orbán nem reagál a magyar EP-képviselők hozzászólásaira. Máraira reagál – miután kifejtette: az illiberális demokrácia létezik –, a magyar nemzeti íróról talán ne külföldi képviselő oktassa őt.

Érdekes, hogy nem akart a magyar képviselőknek válaszolni, ő a liberális EP-képviselőnek mégis azt üzeni, hogy megérti felháborodását és sértettségét, mert itthon eltűntek a liberálisok a parlamentből és közéletből. Értik ezt?

Mindenestre megköszöni az EP-nek, hogy itt lehet, örül annak, hogy elérte a célját, a vita elkezdődött a bevándorlásról Európában, ő ezért jött.

Reagál Európa

A zöldek Márai Sándort idéznek a kormányfőnek. Ami ma látható Magyarországon, az sokszor idegengyűlölet – mondja a képviselő. Végre! Újabb ember áll ki Orbán mellett. Gál Kinga. Ő fideszes néppárti képviselő.

Jávor Benedek kér és kap szót, szerinte Orbán stratégiája csődöt mondott, már nem a Fidesz a gát a közép és a szélsőségesek között. A képviselő szerint hiába próbál úgy tekinteni a magyar kormányfő, mint egy nagy formátumú politikus, a végén úgy fognak rá emlékezni, mint a szűklátókörű cinizmus mintaképe.

Ujhelyi már Goebbels-i technikákról beszél, amivel megpróbálják megvezetni a magyarokat, szét is tép a konzultációt a miniszterelnök szeme láttára.

Eddig csak két embert állt ki Orbán mellett a vitában, Szájer József (Fidesz) és Balczó Zoltán (Jobbik), nehéz nap ez, még a saját frakciója, a Néppárt is keményen kritizálja őt.

A liberális Guy Verhofstadt kap szót, erélyesen támadja a magyar kormányfőt, a konzultációról kijelenti: „a válasz benne a kérdés, ezt nem kell megválaszolni”, miközben felolvas néhány kérdést abból, amit minden magyar állampolgár megkapott.

Felszólal Orbán, ma először

Azért jött el, mert Magyarország a téma. Azt hitte, azért kerül szóba ország, mert a gazdasági sikerekről akarnak csevegni vele. De nem, a bevándorlásról akarnak vele beszélni. Az általa felvett problémákon szerinte ez EU jövője áll, csak azért pont Magyarország a téma, mert mi, magyarok, szeretünk egyenesen és nyíltan beszélni, véli.

„Azt szeretnénk, ha Európa az európaiaké maradna” – mondja, „Magyarország pedig magyar ország maradjon” – teszi hozzá.

Szerinte az lenne a jó, ha tagállami hatáskör lenne a bevándorlás kérdése, a kvótás megoldás nem is megoldás, állítja a kormányfő.

„Keresztény, nemzeti kormány vagyunk, van a szívünkben irgalom” – mondja, de nem kér az illegális bevándorlókból.

A halálbüntetésről: Európa nem dughatja homokba a fejét. Orbán szerint sem szabad visszatérni a középkorba, ezért kell róla beszélni, szögezi le. A szabályokat emberek hozták, ezért azokat az emberek meg is változtathatják.

Szorványos taps a végén, végül Martin Schulz EP-elnök a tízparancsolatot idézi a miniszterelnöknek: Ne ölj.

Rogán Antal fideszes frakcióvezető is elment a miniszterelnökkel, KGBélát lentebb kiemeltük egy diszkrét nyíllal, Rogánt nem, mindenki keresse meg a képen.

 

KGBéla és a többiek

Balczó Zoltán, aki független, de amúgy jobbikos nem érti, miért kell Magyarországról vitázni, azt sem érti, miért ne lehetne a bevándorlásról vitázni. Szerinte lehet, az EP megsérti az európai értékeket.

Miközben Balczó beszél, lehet mellette látni KGBélát is, hiába a kémvád, van még mentelmi joga.

 

Az európai zöldek képviselője felszólalásában megdöbbenésének adott hangot, nem akarta elhinni, hogy 2015-ben van olyan ország a kontinensen, ahol előszedik a halálbüntetés kérdését.

A liberálisok szerint is csak terelés a halálbüntetés, inkább a nemzeti konzultációval kellene foglalkozni, mert az sokkal inkább hivatalos kormányzati álláspont, míg a halálbüntetés nem az.

Pelczné Gáll Ildikó (fideszes EP-képviselő) kérdezi az európai szocialistákat, kéri, mit kéri: követeli a listát arról, hogy egy tagállamban miről lehet beszélni és miről nem, mert szerinte mindenről lehet vitázni. A szoci Pitella a válaszában kifejti: lehet róla beszélni, de ez esetben Orbán európai alapértékeket vont kétségbe.

Az MSZP-s Ujhelyi István kérdez. A néppárti politikust kérdezi. Kövér Lászlót idézi, aki azt mondta, az EU egy elfuserált intézményrendszer, már rég nem az, mint amire létrehozták. A néppárti képviselő szerint ez balos vélemény is lehetne, de a kérdés hátterét nem ismeri. De Magyarország egy erős gazdaság.

A szocialistáké a szó, szerintük a nemzeti konzultációval és a halálbüntetés belengetésével csak terelnek Magyarországon. Az emberek figyelmét a valós gazdasági problémákról akarják elterelni az ilyen témákkal.

 Kép: Orbán / Facebook

A Néppárt is szót kap, ennek a tagja a Fidesz is az EP-ben. Mintha a magyar parlamentben lennénk, Manfred Weber a baloldalt ekézi, a magyar jobboldalról pedig kijelenti, hogy nyert a választásokon, ezt is szem előtt kell tartani. A jobboldali politikus szerint a halálbüntetés megszüntetése európai vívmány, hiba lenne visszaállítani. A nemzeti konzultációnak ő is örül, de a kérdésekkel neki is van problémája.

Martin Schulz vezeti az EP ülését, Orbán az ülés előtt sajtótájékoztatón még elmondta, nem neki, az európai vezetőknek kell megváltoztatni a véleményüket. Az ülést itt lehet élőben nézni.

 Orbán még csak hallgat

Az Európai Bizottság alelnöke és első helyettese, Timmermans Frans szerint szó sem lehet a halálbüntetésről, mert az szembemegy az európai értékekkel és az alapvető jogokkal. A Bizottság Timmermans küldte az EP-be, ő közvetíti a testület álláspontját. Ha a magyarok mégis bevezetnék a halálbüntetést, az EB minden lehetséges eszközt bevetne ezzel kapcsolatban. A bevándorlásos nemzeti konzultációról Timmermans azt gondolja, a nyilvános párbeszéddel nincs gond, a manipulatív kérdésekkel és az előítéletekkel annál inkább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik