Nagyvilág

Moszkvát nem érdekli elfogott katonái sorsa

Ukrajna (Array)
Ukrajna (Array)

Ukrajna nem kapott semmiféle megkeresést Oroszországtól a kelet-ukrajnai harcok övezetében a múlt hét végén elfogott két orosz katona ügyében, közölte újságírókkal Markijan Lubkivszkij, az ukrán biztonsági szolgálat vezetőjének tanácsadója.

Lubkivszkij erről a védelmi minisztérium központi katonai kórházában, ahol a két sebesült hadifoglyot ápolják. A titkosszolgálati tisztségviselő hozzátette, hogy amennyiben kap Kijev hivatalos megkeresést Moszkvától, külügyminisztériumi csatornákon keresztül válaszol rá. Leszögezte, hogy jelenleg nincs napirenden az orosz foglyok kicserélése Oroszországban fogva tartott ukrán katonákra. Az ukrán sajtóban megjelentek olyan találgatások, amelyek szerint a két katonát a Moszkvában bebörtönzött Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanőre próbálják majd kicserélni.

Ezt azonban Valentin Nalivajcsenko SZBU-főnök hétfőn határozottan cáfolta, kijelentve, hogy az orosz katonákat Ukrajnában állítják bíróság elé terrorszervezetben való részvétel vádjával. Közben az ukrán külügyminisztérium hivatalos jegyzékben kért magyarázatot Moszkvától az orosz katonák jelenlétére Ukrajna területén.

A nap folyamán az orosz katonákat három nemzetközi szervezet, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), az Amnesty International és az Európai Unió megfigyelői küldöttségének képviselői is felkeresték a kórházban. A foglyokat felfegyverzett egyenruhások őrzik, a kórház személyzetének megtiltották a hatóságok, hogy a sajtó képviselőinek nyilatkozzanak – számolt be a Hromadszke ukrán televízió.

A két orosz katona szombaton esett fogságba a Luhanszk közelében lévő Scsasztya településnél, a frontvonal ukrán ellenőrzés alatti oldalán. Az ukrán fegyveres erők tagjaival vívott tűzharcban sebesültek meg, ami közben egy ukrán katona életét vesztette, egy másik pedig szintén megsebesült. Hétfőn szállították őket Kijevbe, a központi katonai kórházba. Kihallgatásuk során elárulták nevüket és rangjukat: egyikük Alekszandr Alekszandrov őrmester, a másikuk Jevgenyij Erofejev százados. Közölték, hogy az orosz fegyveres erők hírszerzéséhez tartozó 3-as számú különleges megbízatású dandárnál szolgálnak, katonai egységük az oroszországi, Volga-parti Togliattiban állomásozik.

Az őrmester vallomásáról készült videót Lubkivszkij kedden tette közzé a Facebookon. Ebben az orosz katona megerősíti, hogy jelenleg is az orosz fegyveres erők kötelékében szolgál, beosztása hírszerző és szanitéc. Március 26-án került Ukrajnába egy 220 fős zászlóalj tagjaként, amelynek parancsnoka az orosz állampolgárságú Konsztantyin Napolszkij őrnagy. A zászlóalj elmondása szerint jelenleg is a luhanszki oroszbarát szakadárok által megszállt területen tartózkodik.

Moszkva a két katona fogságba esése után is változatlanul tagadja, hogy lennének orosz katonák Ukrajna területén. Az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov előző nap közölte, hogy a két elfogott orosz állampolgár nem szolgál jelenleg az orosz fegyveres erők kötelékében, és követelte, hogy az ukrán hatóságok eresszék szabadon őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik