Nagyvilág

Három ország is hagyná a tengerbe veszni a menekülteket

rohingja menekültek (Array)
rohingja menekültek (Array)

Az indonéz hadsereg felszólította a halászokat, hogy ne segítsenek a negyven napja a tengeren hánykolódó szerencsétleneken: szerintük direkt ugrálnak a vízbe, hogy kimentsék őket.

A tengeren hánykolódó menekültek megmentésére és partra engedésére szólította fel az ENSZ több szervezete is Indonéziát, Malajziát és Thaiföldet – tudósít az MTI. Mint korábban írtuk, a migránsok jórészt a rohingja kisebbség tagjai, akiket hazájukban, Mianmarban a többségi buddhisták üldöznek.

A rohingjáktól Indonézia, Malajzia és Thaiföld is megtagadja a kikötést, esetleg vizet és élelmet adnak nekik, de más partok felé irányítják hajóikat. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága kedden közölte: jelenleg mintegy négyezren hánykolódnak kétségbeejtően rossz állapotú hajókon a térségben. Sokan már negyven napja úton vannak.

Retno Marsudi indonéz külügyminiszter azzal védekezett, hogy így is többet tesznek, mint amennyi a kötelességük lenne, csak a múlt héten 1346 mianmarin és bangladesin segítettek. Fuad Baszja, az indonéz hadsereg szóvivője közben arra szólította fel a halászokat, hogy semmilyen segítséget ne nyújtsanak a hajókon tengődőknek. „Információink szerint a menekültek szántszándékkal a tengerbe lökik társaikat, hogy a közelben lévő halászok kimentsék őket” – mondta.

A Fülöp-szigeteki külügyminisztérium ugyanakkor közölte: készek arra, hogy segítséget nyújtsanak a menekülteknek, csakhogy ők az ország partjaitól több ezer kilométerre vannak. Ugyanakkor a segítségnyújtás nem lenne példa nélküli a szigetország történetében: az 1970-es években 400 ezer, a vietnámi háború elől menekülő embert fogadtak be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik