Afgan-halalraiteltek(960x640).jpg (Array)
Külföld

Elítélték a lincselést végignéző rendőröket Kabulban

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2015. 05. 19. 11:04

Négy férfit még májusban halálra ítéltek, most 11 rendőr kapott fejenként egy évet, mert tétlenül nézték, ahogy a tömeg kegyetlenül végez egy nővel, akit igaztalanul vádoltak a Korán elégetésével.

A rendőrök ügyében kedden döntő bíró, Szafiullah Mudzsadidi bizonyítékok hiányában nyolc rendőrt felmentett a vád alól, amely kötelességmulasztás volt. Ugyanez a bíró május elején halálra ítélt négy férfit a Farhunda nevű nő meggyilkolásáért. Közöttük volt az is, aki hamisan megvádolta a szent könyv elégetésével a 27 éves nőt.

A lincselés Kabul központjában történt március 27-én. Farhundát megverték, átgázoltak rajta egy autóval, testét megégették, majd pedig a folyóba dobták. Az eseménysort Farhunda és utcai amulettárus férfiak vitája indította el, miután a nő le akart beszélni asszonyokat a vásárlásról, mondván, hogy ne pazarolják ilyesmikre a pénzüket. Az egyik árus kiáltotta ki bosszúból Farhundát koránégetőnek.

Afgan-halalraiteltek(1)(650x433).jpg (Array) 
A halálraítéltek (Fotó: Europress) 

A gyilkosság tömeges felháborodást keltett Afganisztánban, tüntetés szerveződött Kabulban, melyen ezrek vettek részt.

Az afganisztáni belügyminisztérium hamarosan közölte, hogy Farhunda halálával összefüggésben 28 embert őrizetbe vettek és 13 rendőrt felfüggesztettek munkavégzése alól. Idővel 49-re emelkedett a vádlottak száma. A négy halálos ítélet mellett további nyolc férfira 16 év börtönt szabott ki a bíró, 18-at viszont bizonyítékok híján felmentettek.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.