Nagyvilág

Halálra ítélte az esküdtszék Carnajevet

Carnajev-per (Array)
Carnajev-per (Array)

Az esküdtszék Dzsohar Carnajev halálra ítélése mellett döntött.

A bostoni maratoni futóverseny nézői és versenyzői elleni robbantásos merénylet elkövetésében korábban bűnösnek talált Carnajev halálra ítélése mellett döntött pénteken Bostonban az esküdtszék. A döntés egyhangú volt. 

A 12 tagú esküdtszék 14 és fél órán át tanácskozott az ítéletről és több vádpont alapján is a halálbüntetés mellett döntött. Carnajev ügyvédjei, akik a per folyamán a letöltendő életfogytiglani szabadságvesztés mellett érveltek, várhatóan fellebbezni fognak.

 
Fotó: MTI / AP / Charles Krupa 

A 2013. április 15-i bostoni kettős robbantásban hárman – köztük egy 8 éves kisfiú – életüket vesztették, 264-en pedig megsebesültek. A merényletet Dzsohar bátyjával, Tamerlan Carnajevvel követte el, aki később a rendőrséggel vívott tűzharcban életét vesztette. Ez volt a legsúlyosabb terrortámadás, amelyet amerikai területen 2001. szeptember 11. után elkövettek.

Záróbeszédében a helyettes ügyész idézte Dzsohar szavait: „nem szeretek ártatlan embereket ölni, de ebben az esetben ez megengedett, mert Amerikát meg kell büntetni”. Steven Mellin kijelentette: Carnajev meggyőződéses terrorista, aki politikai álláspontjának megjelenítése érdekében válogatás nélkül gyilkolt. Sőt, nem volt elegendő számára pusztán a gyilkolás, darabokra akarta szaggatni áldozatait.

Judith Clarke, Dzsohar Carnajev védőügyvédje elismerte, hogy védence elkövette az összes bűncselekményt, amiben elmarasztalták, de újra azzal érvelt, hogy a fiú dzsihádista bátyja befolyása alá került. Clarke szerint Carnajev nem „a legrosszabbak legrosszabbika”, márpedig a halálbüntetést olyan embereknek szánták. Szerinte a tényleges életfogytiglani ítélet egyszerre jelentene igazságszolgáltatást és kegyelemgyakorlást, egyúttal segítséget jelentene az áldozatok hozzátartozóinak, akiknek nem kellene végigszenvedniük a több évig tartó, közfigyelem által kísért fellebbezési folyamatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik