Nagyvilág

Ajvé, mondta Bujumburában Godefroid Niyombare, majd leváltotta Nkurunziza elnököt

burundi(960x640).jpg (Array)
burundi(960x640).jpg (Array)

Puccs volt Burundiban. Állítólag.

Katonák vették körül szerdán a burundi állami tévé székházát Bujumburában, és közben a hadsereg egyik tábornoka azt állította, hogy eltávolította tisztségéből Pierre Nkurunziza államfőt.

Godefroid Niyombare, a hadsereg egy tábornoka más magas beosztású katonatisztek és rendőrök jelenlétében jelentette be, hogy eltávolította tisztségéből Nkurunzizát. A vezérőrnagy – akit az elnök februárban menesztett a titkosszolgálatok éléről – azt mondta, együtt fog működni a civil társadalommal, a vallási vezetőkkel és a különböző politikai erőkkel az átmeneti kormány megalakításában. Az államfő egyik tanácsadója azonban viccnek nevezte a puccsról szóló híreket.

 

A Reuters brit hírszolgálat tudósítása szerint százak ünnepelték a vezérőrnagy bejelentését. A Dél-afrikai Köztársaság kormánya viszont azt közölte, hogy túl korai lenne azt mondani, hogy puccs történt.

Szerdán is ezrek vonultak utcára Bujumburában, az ellen tiltakozva, hogy Pierre Nkurunziza újra, harmadszorra is meg akarja pályázni az államfői tisztséget. Az AP amerikai hírügynökség helyszíni tudósítója azt jelentette, hogy a rendfenntartók mintegy öt lövést adtak le a demonstrálókra. A rendőrség könnygázt és vízágyúkat is bevetett ellenük. Áldozatokról egyelőre nem érkeztek hírek.

A Burundi Vöröskereszt értesülései szerint a harmadik hete tartó, időnként erőszakba torkolló tüntetéseknek eddig több mint húsz halálos áldozatuk és kétszázhúsz sérültjük van.

A burundi alkotmány és az ország békéjét tíz éve szavatoló arushai megállapodás is csak két mandátum kitöltését teszi lehetővé az államfőnek. Nkurunziza hívei azonban azzal érvelnek, hogy az elnököt első alkalommal a parlament, nem a nép választotta meg, ily módon jogában áll indulni a június 26-án esedékes választáson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik