Nagyvilág

A bolgárok szülnek a legkorábban Európában

Babak(430x286).jpg (Array)
Babak(430x286).jpg (Array)

Két évvel korábban, mint a magyarok.

Európán belül Bulgáriában válnak legfiatalabb korban anyává a nők. Átlagosan 25,7 éves korukban szülik első gyereküket az Eurostat 2013-ra vonatkozó adatai szerint.

Az Európai Unió statisztikai hivatala szerdán Luxemburgban mutatta be a legújabb számokat a május 15-i család nemzetközi napja alkalmából.

A sorban Bulgáriát szorosan követi Románia, ahol átlagosan 25,8 évesen hozzák világra első babájukat a nők. Elmondható, hogy Közép- és Kelet-Európában viszonylag korán vállalnak a nők gyereket, Lettországban, Észtországban, Lengyelországban, Litvániában és Szlovákiában 26 évesen.

Magyarországon átlagosan 27,7 évesek a nők, amikor megszületik első gyerekük. A délebbi országokban viszonylag tovább várnak a családalapítással. Olaszországban tolódik ki legtovább ez az idő: ott átlagosan 30,6 évesek a kismamák. Az európai uniós átlag 28,7 év.

2013-ban az Európai Unióban 5,1 millió gyermek született, közülük 2,3 millióan édesanyjuk első gyerekeként. Az elsőszülöttek 5,4 százalékának anyja tizenévesen szült, 2,8 százaléka pedig negyvenedik születésnapja után. Magyarországon az elsőszülöttek 11 százalékát húsz év alatti anya hozta világra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik