Nagyvilág

Rajtaütöttek a gerillák illegális bányáin

Kolumbiai gerillák (Array)
Kolumbiai gerillák (Array)

63 bányát üzemeltettek engedély nélkül Kolumbiában.

Kapcsolódó cikkek

A marxista-leninista Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillacsoport 63 illegálisan működtetett bányájában tartottak razziát a kolumbiai fegyveres erők, a termelés leállításával a védelmi miniszter szerint havi kilencmillió dolláros bevételi forrástól fosztották meg a lázadókat.

Juan Carlos Pinzón védelmi miniszter közölte, hogy a helyi idő szerint hétfőn este végrehajtott akcióval a legsúlyosabb csapást mérték az illegális bányászatra az elmúlt évtizedben.

A műveletben mintegy 600 katona vett részt, akik 59 embert őrizetbe vettek és elpusztították a bányákban használt eszközöket, televíziós felvételek tanúsága szerint sok gépet felrobbantottak.

Az arany-, tantál- és volfrámbányák működtetése a kormány ellen fél évszázada harcoló FARC egyik legfontosabb bevételi forrása, a drogkereskedelmen és védelmi pénz szedésén kívül. A kolumbiai törvénytelen bányászat mértékét jelzi, hogy egyes becslések szerint csak az országban évente kitermelt mintegy 57 tonna arany ötöde köthető bejegyzett, adófizető cégekhez.

Ezzel párhuzamosan Juan Manuel Santos kolumbiai elnök kedden közölte, “a béke jegyében” engedélyezte, hogy a FARC és egy másik, kisebb kolumbiai gerillaszervezet, a Nemzeti Felszabadítási Hadseregr (ELN) vezetői találkozzanak Kuba fővárosában, Havannában.

Santos 2012-ben indított béketárgyalásokat a lázadókkal, amelyek Havannában folynak. Az utóbbi időben a felek többször is tűzszünetet hirdettek, de a békefolyamatban nem ritkák a kisebb-nagyobb fennakadások.

A FARC 1964-ben lázadt fel a központi kormány ellen, s az 50 éve dúló harcokban legkevesebb 220 ezer ember vesztette életét, és milliók kényszerültek otthonaik elhagyására. A marxista fegyveres szervezet az utóbbi évtizedben jelentősen meggyengült a kolumbiai kormánynak az Egyesült Államok által támogatott offenzívái miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik