Nagyvilág

A grúzokkal gyakorolja az amerikai hadsereg a gyors reagálást

Grúz-amerikai hadgyakorlat (Array)
Grúz-amerikai hadgyakorlat (Array)

Grúz-amerikai hadgyakorlaton mintegy kétszáz amerikai katona vesz részt.

Irakli Garibasvili grúz miniszterelnök közölte, hogy a manőverek célja a két ország védelmi együttműködésének kiterjesztése. Grúzia számára az Egyesült Államok baráti ország, “és mi mindent megteszünk azért, hogy méltó partnerré váljunk” – mondta a grúz miniszterelnök. A hadgyakorlat a “Nemes Partner” fedőnevet kapta, amelynek Garibasvili szerint szimbolikus jelentése van.

 
Fotó: MTI/EPA/Zurab Kurtsikidze 

A manőverek célja a grúz és amerikai szárazföldi fegyveres ereinek kompatibilitásának növelése a NATO gyorsreagálású erőin belül – közölte az Egyesült Államok grúziai nagykövetsége.

A Magas szintű partner elnevezésű program célja a NATO gyorsreagálású fegyveres erőihez történő grúz csatlakozás elősegítése. A program 2013-ban vette kezdetét, amikor csatlakozási szándékát Grúzia bejelentette. A folyamat finanszírozását az Egyesült Államok magára vállalta – áll az amerikai diplomáciai misszió közleményében.

A jelenlegi hadgyakorlaton több amerikai haditechnikai eszköz vesz részt, köztük 14 Bradley páncélozott szállító harcjármű, amelyeket Bulgáriából a Fekete-tengeren át szállítottak Grúziába.


MTI/EPA/Zurab Kurtsikidze

Ajánlott videó

Olvasói sztorik