Nagyvilág

Mégis Charlotte marad a neve a japán állatkert kismajmának

makako(650x433).jpg (Array)
makako(650x433).jpg (Array)

Miután a brit uralkodócsalád nem emelt kifogást a névválasztás miatt ugyanúgy szólítják majd a kismajmot, mint a királyi sarjat.

A helyiek tiltakozása ellenére is Charlotte marad a neve egy japán állatkert nemrég született makákójának, amelyet Vilmos herceg és Katalin hercegnő múlt szombaton világra jött leánya, Charlotte Elizabeth Diana hercegnő után neveztek el.

A nagykövetséghez fordultak tanácsért

A délnyugat-japán Oitában lévő Takasakijama állatkert szerdán jelentette be, hogy a nagyközönség szavazatai alapján a hercegi utódról nevezi el az újszülött japán makákót, és pénteken megerősítette, hogy kitartanak a névválasztás mellett, mert a brit királyi család nem emelt kifogást.

 
A makákók (Fotó: Wikipédia)  

Az intézmény döntése szinte azonnal heves tiltakozást váltott ki a japánok egy részéből, akik szerint a névválasztás sértő a brit királyi családra nézve. A több mint 900 tiltakozó telefonhívás és e-mail mellett azonban mintegy 600 támogató üzenetet is kapott az állatkert.

Oita prefektúra vezetősége a tokiói brit nagykövetséghez fordult tanácsért, hogy az általa működtetett állatkert megváltoztassa-e a jövevény nevét. A nagykövetség nem kívánta kommentálni az ügyet és nem emelt kifogást a névválasztás ellen.

A palota nem avatkozott be

A Buckingham-palota csütörtökön ugyancsak tartózkodott a hivatalos állásfoglalástól, de elismerte, hogy tud az ügyről. Mint azt a palota kommunikációs hivatala a Kyodo News-nak aláhúzta: “egy állat nevének megválasztása kizárólag az állat gazdájától függ”.

Az oitai állatkertben hagyomány, hogy a nagyközönség bevonásával választanak nevet az év elsőként világra jött makákójának. Ez alkalommal a Charlotte név győzött: 59 szavazat érkezett rá a 853-ból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik