Nagyvilág

Brit választások: megszólalt Cameron

david-cameron(1)(960x640).jpg (Array)
david-cameron(1)(960x640).jpg (Array)

Többségi konzervatív kormány megalakításának szándékát jelentette be David Cameron brit miniszterelnök, bukott a baloldal és a liberálisok is.

Kapcsolódó cikkek

Többségi konzervatív kormány megalakításának szándékát jelentette be péntek délután David Cameron brit miniszterelnök, miután az általa vezetett Konzervatív Párt minden előrejelzésnél sokkal jobb eredményt elérve megszerezte az abszolút többséget a brit parlament alsóházában az előző napi választásokon. Cameron a Downing Streeten tett hivatalos bejelentése előtt a londoni Buckingham-palotában felkereste II. Erzsébet királynőt, akitől formális kormányalakítási megbízást kapott.

Kijelentette: büszke arra, hogy 2010 óta ő vezethette az utóbbi hét évtized első brit koalíciós kormányát, amelyet a konzervatívok az előző választások után a Liberális Demokratákkal alakítottak. Cameron ugyanakkor leszögezte: többségi egypárti kormány vezetőjeként nem lesz akadálya annak, hogy kiírja a népszavazást Nagy-Britannia EU-tagságáról.

A konzervatívok választási programja hivatalosan rögzíti, hogy 2017 végéig népszavazást kell tartani a brit EU-tagságról, de előtte a kormány tárgyalásokat kezd Brüsszellel Nagy-Britannia és az Európai Unió viszonyrendszerének átalakításáról, az EU London által igényelt reformjairól, és ennek jegyében mindenekelőtt a külföldi EU-munkavállalók jóléti juttatásainak szigorításáról.

Péntek délutáni beszédében Cameron ígéretet tett arra is, hogy az új konzervatív kormány minél gyorsabban még több döntési jogkört delegál a skót, a walesi és az észak-írországi kormánynak. A Konzervatív Párt szándéka az, hogy Skócia kormánya rendelkezzék a legszélesebb körű önrendelkezési joggal az egész világon, beleértve az adópolitikai önrendelkezést is – mondta a brit kormányfő.

A Skóciát irányító, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) példátlan mértékben előretört a brit parlamenti választásokon, és a Skóciának járó 59 alsóházi mandátumból 56-ot megszerzett. Az SNP-nek eddig hat képviselője volt a londoni parlamentben.

Csúfosat bukott ugyanakkor a Munkáspárt, Ed Miliband pártelnök bejelentette távozását a párt éléről. A választások előtt még fej-fej mellett mérték a két pártot, innen bukott hatalmasat a balodal. A Munkáspárt vezérkarából nem jutott be az alsóházba Douglas Alexander, a párt eddigi árnyékkormányának külügyminiszter-jelöltje, akit a Skót Nemzeti Párt (SNP) 20 esztendős egyetemista jelöltje, Mhairi Black győzött le. Ezzel ő lett a brit parlament alsóházának 1667 óta legfiatalabb tagja.

David Cameron
Kép: Europress Fotóügynökség

Elvesztette képviselői mandátumát emellett Ed Balls, a Labour árnyékkormányának pénzügyminiszter-jelöltje, aki Ed Miliband után a párt második legmagasabb rangú képviselője volt, valamint Jim Murphy, a Munkáspárt skóciai tagozatának vezetője.

A legsúlyosabb választási katasztrófa a Liberális Demokratákat érte: a csaknem végleges péntek délutáni adatok szerint mindössze 8 mandátumot szereztek a 650 fős alsóházban, 49-cel kevesebbet eddigi frakciójuk létszámánál. A modern brit politikatörténetben még egyetlen párt sem szenvedett el ilyen arányú veszteséget parlamenti választáson.

Nick Clegg, a liberálisok eddigi vezetője, aki az előző, a konzervatívokkal közös koalíciós kormány miniszterelnök-helyettese is volt, a párt londoni székházában összegyűlt aktivisták előtt kijelentette: a Liberális Demokraták választási eredménye “felmérhetetlenül lesújtóbb” annál, mint amit ő valaha is lehetségesnek tartott. Hozzátette: ezért minden felelősséget magára vállal, és lemond a párt vezetőjének tisztségéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik