Nagyvilág

Baltimore: nem biztos, hogy szándékos emberölés történt

Baltimore (Array)
Baltimore (Array)

Párhuzamosan nyomozott a rendőrség és az ügyészség: az előbbi szerint csak a gondatlan emberölés vádja állhat meg Freddie Gray gyilkosával szemben. Közben több furcsa összefonódás is nehezíti a tisztánlátást az ügyben, miközben az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálhatja, törvényesen működött-e a baltimore-i rendőrség.

A baltimore-i rendőrség nyomozásának eredményei nem támasztják alá a Freddie Gray afroamerikai őrizetes halála miatt az államügyész által megfogalmazott egyes vádak megalapozottságát – közölte hivatalos forrásokra hivatkozva csütörtökön a CNN. Egy meg nem nevezett hivatalos személy szerint félő, hogy a vád összeomlása esetén újabb zavargások törhetnek ki a marylandi nagyvárosban.

Marylin Mosby államügyész a hivatala által párhuzamosan lefolytatott nyomozás alapján vádolta mind a hat rendőrt, akinek köze volt Gray őrizetbe vételéhez. A legsúlyosabb bűncselekményt, a szándékos emberölést a fiatalembert a rendőrségre szállító furgon vezetőjének, Caesar R. Goodsonnak a számlájára rótta, akit ezért 30 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatnak. (A kezén-lábán megbilincselt Gray, akinek biztonsági övét nem kapcsolták be, a szállítás közben sérült meg.) A többiekkel szemben a vád gondatlanságból elkövetett emberölés, testi sértés és törvénytelen letartóztatás. A végleges vádemelésről a vádesküdtszék dönt majd.

 

A rendőrök ügyvédei megpróbálják kihasználni a rendőrségi és az ügyészségi nyomozás eredményeit. Például azt, hogy Mosby kijelentette: a Graynél talált kés nem ütközött Maryland állam törvényeibe, ezért a fiatalember őrizetbe vétele nem volt jogos. A rendőrségi nyomozás viszont arra jutott, hogy a kés Baltimore jogszabályai szerint illegális volt. A rendőrségi nyomozás eredményei kétségbe vonják a Grayhez hasonlóan afroamerikai Goodson elleni legsúlyosabb vádat. Jogi szakértők szerint a rendőr elítéléséhez az ügyészségnek be kell bebizonyítani, hogy a rendőr tudatosan meg akarta ölni az őrizetest. A gondatlanságból elkövetett emberölés vádja ettől függetlenül még megállhat vele szemben.

Összefonódások és ittas hangoskodás

Gondot jelenthet az ügyészség számára, hogy az egyik vezető nyomozójának, Avon Mackelnek oka van neheztelni a baltimore-i rendőrségre. Mackel ugyanis 2009-ig a testület magasrangú vezetője volt, amíg le nem fokozták a bűnözési statisztika kozmetikázása miatt. 2009 októberében kommandósokat kellett kiküldeni Mackel lakására, mert ittasan hangoskodott, fegyver volt nála, és nem működött együtt a rendőrökkel. A leváltott vezető ellen sokkolót használtak, de nem tartóztatták le. Rendőrök részéről emellett korábban aggályok hangzottak el azzal kapcsolatban is, hogy a Gray család ügyvédje, Billy Murphy júniusban Mosby választási kampányának egyik legjelentősebb támogatója volt, és megválasztása után tagja volt az államügyész átmeneti kabinetjének is.

Barbara Mikulski marylandi szenátor és a szövetségi kongresszus más tagjai csütörtökön támogatásukról biztosították Stephanie Rawlings-Blake baltimore-i polgármester amerikai igazságügyi minisztériumhoz intézett kérését, hogy a tárca folytasson vizsgálatot: vajon a város rendőrségére nem jellemző-e a diszkrimináció. Loretta Lynch igazságügyi miniszter hivatala fontolóra vette a kezdeményezést.

Grayt április 12-én vették őrizetbe, miután “szemkontaktust teremtett” a rendőrökkel, és futni kezdett előlük. A 25 éves afroamerikai fiatalember az eljárás során súlyos nyakigerinc-sérülést szenvedett, amibe egy hét múlva belehalt. Az eset nyomán zavargások törtek ki Baltimore-ban, az Egyesült Államok több nagyvárosában pedig tiltakozások voltak. A zavargások miatt Baltimore-ban több napig rendkívüli állapot és éjszakai kijárási tilalom volt érvényben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik