Nagyvilág

Mecseteket akart megtámadni a szélsőjobbos német terrorszervezet

Nagyszabású rendőrakcióval őrizetbe vettek négy embert terrorszervezet alakításának gyanúja miatt; menedékkérőket befogadó állomások, mecsetek ellen terveztek merényleteket.

Németországban szélsőjobboldali terrorista szervezet létrehozásának gyanúja miatt őrizetbe vettek négy embert – közölte szerdán a szövetségi legfőbb ügyész hivatala. A súlyos állam elleni bűncselekmények ügyében eljáró vádhatóság szerint a gyanúsítottak az Oldschool Society (OSS) nevű csoport tagjai, és merényleteket terveztek mecsetek és menedékkérőket befogadó állomások ellen.

250 rendőr vett részt az akcióban

A közlemény szerint a gyanúsítottakat a szövetségi rendőrség terrorizmusellenes és különleges műveleti egységei vették őrizetbe tartományi rendőri szervek közreműködésével. Az intézkedés során 250 rendőr részvételével öt tartományban házkutatásokat hajtottak végre, az őrizetbe vett személyek otthona mellett további öt gyanúsított lakásában és más ingatlanokban is.

 
Fotó: MTI / EPA

A szövetségi legfelsőbb bíróság utasítására őrizetbe vett személyek közül a legfiatalabb 22 éves, a legidősebb 56 éves, valamennyien német állampolgárok. Ketten közülük az OSS legfőbb irányítói, a szervezet “elnöke”, illetve “alelnöke”.

Pirotechnikai eszközöket találtak

A nyomozást az alkotmányvédelmi hivatal (BfV) – a belső elhárítás – értesülései alapján indították el. Az őrizetbe vett személyeket azzal gyanúsítják, hogy legkésőbb 2014 novemberében másokkal együttműködve megszervezték az OSS-t. Az eddig feltárt adatok szerint a szervezet célja az volt, hogy Németország területén merényleteket hajtson végre szalafista vezetők, mecsetek és menedékkérőket ellátó intézmények ellen. A házkutatásokon nagy robbanóerejű pirotechnikai eszközöket és más bizonyítékokat foglaltak le – áll a közleményben.

A Spiegel Online hírportál szerint a hatóságok hosszabb ideje figyelték a csoportot, amely valószínűleg a közeli jövőben akarta volna végrehajtani az első terrorcselekményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik