Nagyvilág

Basescu sose szabadulhat a bíróságok markából

basescu(960x640).jpg (Array)
basescu(960x640).jpg (Array)

A volt román elnök jogosulatlanul szolgáltatott vissza egy ingatlant anno, de egy csomó más ügye is folyamatban van.

Egy restitúciós ügy miatt eljárás indult Traian Basescu volt román elnök ellen, aki a gyanú szerint még bukaresti főpolgármesterként szolgáltatott vissza egy ingatlant jogtalanul egy személynek – közölte szerdán a román média.

A visszaszolgáltatásról szóló főpolgármesteri határozat 2003-ban született, és 2008-ban tett feljelentést egy magánszemély Basescu ellen. Akkor nem indulhatott nyomozás ellene, mert mentelmi jogot élvezett államfőként. A bukaresti V. kerületi bíróság most úgy döntött, hogy hivatali visszaélés gyanújával elkezdődhet az eljárás Basescu ellen. A bírósági döntés jogerős.

A nyomozást a legfőbb ügyészség folytatja le. Az ügy részleteit a Basescuval szemben kritikus Antena 3 hírtévé ismertette, ami szerint az ingatlant egy brassói ember kapta meg, akinek az érdekeit ügyvédként Ioana Basescu, a volt elnök nagyobbik lánya képviselte.

 

Ugyanakkor a Basescut támogató sajtó szerint érintettség miatt nem utasíthatta el a visszaszolgáltatásról szóló döntés meghozatalát, mert a törvény szerint a főpolgármester volt köteles határozni a visszaszolgáltatási kérelmekről. Emellett azt állítják, hogy Basescu összesen mintegy ötezer restitúciós határozatot írt alá főpolgármesterként.

A volt elnök ellen egy zsarolási ügyben is nyomozást folytat a legfőbb ügyészség, miután Gabriela Firea szociáldemokrata szenátor feljelentette. Róla Basescu még elnökként azt mondta, jobban tenné, ha férje ügyeire figyelne, mert az általa vezetett polgármesteri hivatalban gyanús dolgok történnek, és lehet, hogy egy este már nem találja otthon. Arra utalt, hogy Gabriela Firea férjét bármikor letartóztathatják.

A legfőbb ügyészség januárban közölte, hogy Traian Basescu neve 68 bűnügyi aktában szerepelt az elmúlt tíz évben, és ebből hét esetben még vizsgálódik az illetékes vádhatóság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik