Nagyvilág

“Sor állt előttem, hogy megerőszakoljanak”

Asabe Aliyu (Array)
Asabe Aliyu (Array)

Elrabolt nőket és gyerekeket szabadított ki a nigériai hadsereg a Boko Haram fogságából, akik most meséltek arról, hogy milyen szörnyűségeket kellett átélniük.

A nigériai hatóságok 293 nőt és gyereket szabadítottak ki a Boko Haram terrorszervezet fogságából az utóbbi napokban. Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet szerint a tavalyi év eleje óta az iszlamista szervezet mintegy kétezer nőt rabolt el. A terrorcsoport általában erőszakkal az iszlám vallásra való áttérésre, illetve kényszerházasságra bírja foglyait, vagy rabszolgaságba taszítja őket. Az El País legfrissebb riportja szerint azonban még ennél is megrázóbb dolgokat kell átélniük és elszenvedniük az elrabolt nőknek és lányoknak.

“Minden nap meghalt valaki”

A kiszabadítás után az ENSZ Népesedési Alapjának munkatársa bejelentette: a 293 nőből 214-en terhesek, miután a Boko Haram terroristái megerőszakolták őket. “Többeknél már szemmel látható, hogy terhesek, míg másoknál csak a vizsgálatok elvégzése után derült ki” – mondta Babatunde Osotimehin, az ENSZ munkatársa, majd hozzátette, hogy az orvosi vizsgálatok után a legtöbben pszichológus segítségére is szorulnak, egyedül képtelenek feldolgozni az átélt traumákat.

Kép: Europress Fotóügynökség 

“Egy szexuális tárgyként tekintettek rám, sorok álltak előttem, hogy megkapjanak. Most terhes vagyok és fogalmam sincs, ki az apja” – mondta a 23 éves Asabe Aliyu egy helyi lapnak, a nigériai Daily Times-nak. A fiatal nő hat hónapig volt a terroristák fogságában, folyamatosan verték és kínozták, képtelen volt megmondani, hányszor kényszerítették szexuális kapcsolatra a Boko Haram katonái. Egy másik kiszabadított nő azt mondta, “minden nap meghalt valaki közülünk, és én csak arra vártam, mikor kerülök sorra.”

A foglyok sehová nem mehettek egyedül, még tisztálkodni is a fegyveresek kísérték őket. “Napi egyszer kaptunk enni, délutánonként egy kis lisztet és kukoricát, de ez annyira kevés volt, hogy elapadt a tejem” – mondta egy másik nő, aki a fogságban szülte meg gyermekét.

“Végignéztem a családom lemészárlását”

A 27 éves Lima Musa családját a szeme láttára mészárolták le. “Elraboltak mindannyiunkat, majd egy erdőben kivégezték a férjemet és a családom férfi tagjait – a szemem láttára. Én ekkor már négy hónapos terhes voltam. Azt mondták, hogy ha megszületik a gyerek, feleségül kell mennem az egyik terroristához” – mondta a BBC-nek. Erre végül nem került sor, mert a szülést követő napon kiszabadították őket.

Kép: Europress Fotóügynökség 

A nigériai kormány az ENSZ segítségével közben újabb menekülttáborok építésébe kezdett, ugyanis a kiszabadított nőknek nincs hová hazatérni, a Boko Haram az emberrablás mellett porig rombolja a falvakat. Legutóbbi akciójuk után hatalmas hullahegyeket hagytak maguk után a terroirsták, Damaszak városában tetemek hevertek épületekben és utcákon, de sok holttest volt a Damaszak folyó kiszáradt medrében is. A holttesteket húsz tömegsírban hantolták el a helyi hatóságok utasítására. Egy helyi lakos, aki részt vett a tetemek elhantolásában, azt mondta, hogy az áldozatok száma meghaladja a négyszázat.

“A mi felelősségünk”

A kormány egy terápiás program kidolgozását is tervezi, szakemberek bevonásával próbálnak segíteni a túlélőkön. “Ezek a nők rengeteget szenvedtek, a mi felelősségünk az, hogy valahogy új életet kezdhessenek” – mondta az ENSZ egyik munkatársa.

A Boko Haram sok esetben harcra vagy tanai átvételére is kényszeríti az elrabolt nőket. A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben. Hivatalos adatok szerint a terrorcsoport tavaly nagyjából tízezer ember halálát okozta a 175 milliós afrikai országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik