Nagyvilág

Zavargásoktól lángolt a nyugati part

Kaliforniától Seattle-ig több helyen zavargásokba torkolltak a május 1-i felvonulások. Sok helyen ezek is a feketékkel szembeni rendőri erőszak miatti tiltakozásokká váltak. Közben Baltimore-ban nyugodtan telt az éjszaka.

Az Egyesült Államok nyugati partjának több városában is erőszakossá fajultak a május elsejei felvonulások, több tucat embert őrizetbe vettek – közölték a hatóságok és a helyi média.

A kaliforniai Oaklandben és több más nyugati parti városban a feketékkel szembeni rendőri erőszak elleni tiltakozások torkollottak erőszakba péntek késő estére. Oaklandben néhány száz tüntető randalírozott, több száz kirakatot betörtek, egy autót felgyújtottak, több másikat pedig megrongáltak egy autókereskedésben. Ebben a San Franciscóhoz közeli városban voltak kiterjedt zavargások 2010-ben, miután egy fehér rendőrtiszt megölt egy fekete férfit.

Az oregoni Portlandben paprika spray-vel és hanggránátokkal oszlatták fel a tömeget a rendőrök, miután demonstrálók megdobálták őket és – bejelentett útvonaluktól eltérve – fel akartak menni egy lezárt hídra.

Seattle-ben antikapitalista tüntetők kerültek összetűzésbe a hatóságokkal. A demonstrálók csavarokkal és kövekkel dobálták meg a rendőröket, kirakatokat törtek be és kukákat gyújtottak fel, míg a rendőrök hanggránátokkal oszlatták őket. Három rendőr megsérült, közülük kettő súlyosan, 16 embert őrizetbe vettek – közölték a hatóságok.

Baltimore-ban ugyanakkor az utóbbi napok zavargásai után békésen és a beszámolók szerint jó hangulatban zajlott a május elseje. Szombatra viszont több ezres tüntetést hirdettek meg a rendőri erőszak elleni tiltakozás miatt, a rendfenntartó erőket készültségbe helyezték.

A keleti parti városban a hét elején azért törtek ki erőszakos demonstrációk, mert áprilisban rendőri őrizetben életét vesztette Freddie Gray, egy 25 éves afroamerikai fiatalember. Az ügyben pénteken hat rendőr ellen emberölés miatt vádat emeltek, a híradások szerint ez is hozzájárult ahhoz, hogy nyugodtan teljenek a pénteki rendezvények.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik